Skocz do zawartości
nyger

Akwarium 216 l i dwie skrzydlice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie: jestem w trakcie budowy zbiornika 216 l i czy bede mogl obsadzic tam dwie pterois oraz dwie rogatnice w sensie nie za mamly litraz?Czekam na odpowiedzi

W trakcie budowy 216 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz zmieniac za jakis czas zbiornik na wiekszy...to na poczatek moze byc jak najbardziej. Wszystkie pteroisy maja to do siebie,ze szybko rosna. Rogatnice rosna zdecydowanie wolniej i sa bardzo ciekawe pod wzgledem zachowania. O jakich gatunkach myslales? Cos jeszcze chcesz trzymac w zbiorniku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie zastanawialem sie jeszcze nad tym czy bede chcial zmieniac na wiekszy zbiornik wszystko wyjdzie w praniu jak mi pojdzie z utrzymaniem mojego pierwszego zbiornika.

Z gatunkow jake bym chcial miec to sa wlasnie najwieksze ryby pterois volitans 2 szt

Balistides conspicillum 1 szt. oraz Rhinecanthus aculeatus 1 szt. no i wiadomo jakaś ekipe sprzatajaca tj. kraby pustelniki i cos przekopujacego piasek. Za wzgledu na stosunkowo nie duza wiedze nie mysle w ogole o koralowcach

Jak narazie dwie skrzydlice to za duzo jak na 216 l.

A ty jaki bysm mial pomysl na "agresywna obsade" ?

Mureny raczej sa trudne w hodowli?

W trakcie budowy 216 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli myslisz o ekipie sprzatajacej to musi ona byc w akwarium zanim wprowadzisz ryby(i pod warunkiem ze beda to mlode osobniki), rozgwiazdy piaskowe, jezowce napewno zostana zjedzone. Wargatkow tez bym nie polecal, mialem skrzydlice ktora zostala wpuszczona(mniejsza byla od wargatka),a mimo to gdy podrosla do odpowiednich rozmiarow to zjadla swojego sanitariusza;-) Agresywna obsada do 216 l ??? nie wydaje mi sie by bylo to mozliwe, poza mlodymi osobnikami. Proponowalbym jezeli litraz taki zostanie abys wpuscil jedna skrzydlice tylko jakiegos mniejszego gatunku np.Pterois antennata, rozniez mniejsza rogatnice niz cospicillum...moze byc wymieniony przez cienie picasso. Do tego moglbys przy odpowiednio zabudowanym akwa wsadzic snowflake eel(echidna nebulosa), latwa w utrzymaniu murena, na koniec moze jakas zebrasoma. Do tego bardzo wydajna filtracja bo agresywne ryby duzo bardziej zasmiecaja wode. Mimo wszystko i tak uwazam ze przy wyzej wymienionym zestawieniu powienien byc zbiornik blizszy 350 litrow;-) Moze lepiej pomyslec o czyms wiekszym lub o zmianie obsady na inna. Kompromisem moze byc zbiornik mieszany z koralmi i np. jedna rogatnica picasso+spokojniejsze rybki. Pomysl co chcesz trzymac;-)

pozdr

michal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki musze przemyslec ten temat dokladnie dlatego pytam.

jak dojde do jakis wnioskow to sie odezwe pozdrowienia

W trakcie budowy 216 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Ci wcześniej pisałem w innym linku zabierasz śię troszkę za akwarystykę od tyłu.

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rogatnicę (Balistides conspicillum) w zbiorniku 560 l i uważam że jest to dość ryzykowne. Oprócz niej mam garbiki, hepatusa, mandaryna i kilka drobiazgów. Rogatnica mimo, że jest bardzo dobrze karmiona wykazuje zainteresowanie bezkręgowcami i na pewno któregoś dnia zakończy się to tragicznie (dla bezkręgowców oczywiście). Nie liczę poszarpania koralowca.

260 litrów to męczarnia dla rogatnicy.

Ja obecnie jestem na etapie poszukiwania dla mojej rogatnicy nowego domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.