Skocz do zawartości
romania

Jak podmieniacie wode ?

Rekomendowane odpowiedzi

Projektując swojego sumpa jak i zresztą całą szafkę zastanawiam się na podmianą wody. Nie wiem jak Wy to robicie, ćhętnie poczytam, wymyśliłem coś takiego. Opcja 1: Zamykam zawór 2 i otwieram 1 po czym ręcznie dolewam z wiadra świeżą solankę do sumpa. Jak się skończy wiadomo zawór 1 zamykam a 2 otwieram. Wiadro z wodą do kibelka. Opcja 2: Różnica polega na tym że, solankę do podmiany mam w specjalnej przegrodzie w sumpie, przekładam pompę i jazda. Propozycja ostatnia to woda do podmiany jest w przegrodzie w sumpie + dodatkowa pompa i zawory 2 sztuki na powrocie. Zastanawiam się czy zawory 1 i 2 nie powinny być na rewizji. Uwagi i opisy swoich sposobów mile widziane. Pozdrawiam.

4587-podmiana.jpg

Zobaczymy czy się uda.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robie tak wyłańczam pompę obiegową częć wody spływa do sumpa następnie otwieram zawór u Ciebie zawór 1

wylewam określoną ilość wody do sąsiada na trawnik zakręcam zawór nr 1 mastępnie z beczki pompuje solanke

do suma i uruchamiam pompę obiegową

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zawór spustowy na zasilaniu. Ale to bez różnicy gdzie on będzie, najważniejsze żebyś mógł upuścić określoną ilość wody. Czyli tak: wyłaczam pompę obiegową i jednocześnie zakręcam zawór przy niej, zakręcam zawór na powrocie, odkręcam zawór upustowy i czekam aż wyleci do kanalizy wody ok. 30 l, dolewam świeżej solanki do sumpa, włączam pompę i odkręcam zawór na powrocie czekając, aż powrotem zacznie lecieć woda z akwa. KONIEC

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Fascynacja akwarystyką od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.