Skocz do zawartości
zelwer1

Zwalczanie AIPTASI

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze parę miesięcy temu był- oferowano mi jego zakup, wybrałem jednak tomentosusa i nie żałuję :reading

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy ta ryba nada się do akwa 110L i czy nie będzie zżerać zoa i LPS?

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#265973 Iceberg :

...Kaziko,dzieki za link...mysle ze w obronie zbiornika przed "rozami" kazdy link bedzie przydatny...wydaje mnie sie ze nie ma chyba jednej,pewnej metody...ale moze jakby sprobowac laczyc te metody to wyniki nie dalyby na siebie dlugo czekac...W linku jako naturalny wrog,figuruje Chelmon rostratus,lecz informacje o nim sa w trakcie pisania...czy jest ktos,komu ten Chelmon ulatwil zycie...?...pewnie tak jak ze wszystkim,zalezy na co sie trafi...apropos zdjec timki to mnie to wyglada bardziej na majano...Pozdrawiam...

Iceberg, na stronie jaka zapodalem jest filmik pokazujacy jak Chelmon zjada Aiptasie, wiec jak widac autorowi filmu zycie ulatwil...

IMHO nie ma jednej metody bo :

-po pierwsze, zwierzeta podczas dlugiego pobytu w akwarium moga nieco zmieniac swoje upodobania zywieniowe, wiec nie zawsze Chelmon bedzie tak samo Aiptasie zjadal.

-po drugie, czestosc podawania pokarmu powoduje, ze zwierzeta sa na mniejszym badz wiekszym glodzie, jak na mniejszym to mniejsze bedzie zainteresowanie aiptasia.

-po trzecie jesli chodzi o metody chemiczne : czytac uwaznie instrukcje obslugi i stosowac zgodnie z zaleceniami producenta, pamietam, ze dla przykladu joejuice ktos kiedys podawal zupelnie inaczej niz zalecal producent i dziwil sie, ze Aiptasia nie znika. jednym slowem uczyc sie jezykow, albo krzystac ze sprawdzonych zrodel informacji. mam wrazenie, ze wielu ludzi naprawde nie szuka i nie weryfikuje informacji tylko łapie sie pierwszej porady z brzegu.

- po czwarte, trzeba sie przygotowac na to, ze Aiptsia moze miesiace przezyc bez dostepu do swiatla, gdzies pod skala i nagle zaczyna sie mnozyc - takie zjawisko wystapilo u mnie - przez kilka ladnych miesiecych nic nie dodawalem do zbiornika i nagle wyskoczyla aiptasia jak z kapelusza.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#266093 enigma17 :

No to ja też się podłączę pod temat. Gdyż też jestem dumnym posiadaczem poletka uprawnego aiptasii. Przymierzam się do kupna 4 wurdermanni (wcześniej kupiłem dwie i zaczęły ukwiały znikać, ale jak padła jedna, to druga olała sprawę). Ale zaciekawił mnie ten ślimak. Czy jest on dostępny w Polsce?

jest trudno dostepny bo po wyjedzeniu aiptasii szybko pada z glodu, a apetyt ma spory...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wyprobowalem srodek na aiptasie od red sea rewelacja mialem ich z 50 szt. w 10min moze zostalo 3-4 niezauwazonych przez oko:) zalatwie je przy nastepnym podejsciu.

pozdrawiam

Zbiornik: 330+Sump

Swiatlo: ATI Sunpower 8x54

Odpieniacz: Deltec APF600

Pompa Obiegowa: Jebalo 3000

Cyrkulacja: 2xJebalo wp25/R8

RO/DI: RO-MAN 75GPD

SOL: Tropic Marine

Start: 01.01.2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy tam czasem nie jest napisane, żeby za jednym posiedzeniem nie mordować więcej niż 2-3? :waving

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kwasku też ich nie ma a po paru dniach wracają

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

ja do swojego baniaka kupiłem na aiptasie 2szt tego => Lysmata_wurdemanni i nie ma chyba nic lepszego na tą plagę w 3 dni nie mam w baniaku żadnej aiptasi przynajmniej na widoku - a miałem ich z 20 różnej wielkości - teraz zaczynają szamać rurówki ale myślę że się odbudują a i wszystkich nie są w stanie zjeść mam ich kilkaset :)

8286_8535.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.