Skocz do zawartości
lasius

Hqi 4200'K tydzień później - c.d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu pisałem o użyciu 4200'K hqi + 2 świetlówki aktyniczne.

Po tygodniu doszło do następujących zmian:

1) szyby szybciej porastają glony zielone. - ale nie jest to jakaś duża róznica- zauważyłem to zwłaszcza od strony z której pada światło lampy hqi.

2) na skałkach przyspieszyły wzrost glony wapienne- z tym ,że miejscami gdzie wcześniej ich brakowało rosną glony sielone(ale nie nitkowate).- takie zielone przypominające budową wapienne- nie wiem co to jest dokładnie.

3) skałki przy 6h cyklu hqi pokrywały się obficie pęcherzykami tlenu dlatego skrócilem ośiwetlanie hqi do 4h.- teraz pokrywają się tuż przed wyłączeniem hqi.

4) Zoanthusy, sinularie, nawet grzybowieniec otwierają się w pełni tylko podczas cyklu pracy lampy hqi. Przy świetlówkach wychylają polipy ale nie w takiej okazałości jak przy włączonym hqi.

5)barwa światła jest średnio-ładna ,że tak się wyrażę- akwarium znacznie ładniej wygląda gdy hqi zgaśnie i zostaną tylko świetlówki.- tzn barwa w tym sensie ,że korale nie pokazują swoich odblaskowych barw.

6) temperatura wody przy oświetlaniu z 90cm nic nie wzrosła- tak ,że nadal jest ok. 25'C

Wygląda na to ,że experyment jeszcze jakiś czas pociągnę... no i oczywiście napiszę jak coś się zacznie złego dziać, dobrego zresztą też ;-)

pozdrawiam

Krzysiek

Hej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mija kolejny tydzień....

1)Szyby nadal porastają mniej więcej 1,5X szybciej niż przy braku hqi i oświetleniu wyłącznie fluorescencyjnym.

2) Korale miękkie znacznie urosły. Do końca nie wiem czy to zasługa hqi czy raczej tego ,że się w końcu zaaklimatyzowały- choć jak pisałem pierwszy raz się napiompowywały tak mocno właśnie po włączeniu hqi.

3)Skała od strony gdzie pada bezpośrednie światło hqi- po pierwotnym lekkim zazielenieniu zaczęła porastać płatatmi różowych i czerwonych glonów wapiennych.

4).Na oświetlonej skale samorzutnie wyrosło kilka malutkich polipów zoantusa z intensywną zieloną plamką w pobliżu otworu gębowego.

6)Jeśli nadal nic negatywnego nie zaobserwuję w ciągu tygodnia zostawiam hqi 4200 na stałe.

7) Cena żarników 4200'K to 1/3-1/2 ceny żarników 10000'K.

8) jeśli ktoś ma jakieś negatywne/pozytywne doświadczenia z użyciem 4200k żarnika proszę niech pisze!!! bo aktualnie nie stać mnie na żarniki 10000 a mam 5szt. 4200.

9)Aha cykl hqi u mnie wynosił 4h.

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ze akwarium wyglada strasznie zolto to ok twardziele rosna najlepiej przy 6500 ale jest to brzydkie swiatlo i moim zdaniem za krotko swiecisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztę czasu świecą świetlówki 2x18W do 12h dopełniają cykl i świecą razem z hqi. Faktycznie jest nico żółte w trakcie świecenia żarnika- narazie to główny mankamwnt tego światła no i to ,że zaraz wszystko buzuje tlenem gdy tylko przekroczy 4h świecenia. To małe akwarium i boję się wahań ph przy drastycznym wyciąganiu Co2 z węglanów i Co2 z wody przez glony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.