chodi Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 loccutus troche szcunku dla niesmiertelnej 'trzypiatki' :) w koncu to nadal serce wielu projektow elektronicznych nielziczonej ilosci laikow elektroniki takich jak ja :) A do lamp sie wraca popatrz na wzmacniacze akustyczne technics np z najwyzszej polki podobno w lampach tkwi magia jak w winylach. Maja cos czego nie sposob zastapic modulowanym przebiegiem cyfrowym Ale oczywiscie masz racje wiek mamy XXI i grzechem jest nie korzystac z jego udogodnien. ja ostatnio podlaczylem po lpt karte przekaznikowa z ebay made in china oczywiscie za kilka funtow. Komputer pentium II za czteropak piwka od sasiada ze strychu. Free delphi aplication creator. I swiatlo, dozowanie, falowanie jak tralalala smigac moze. Szkoda ze sie sterownik pod akwarium nie zmiesci. Heheheh. Ale da sie zrobic procesorowy sterownik za grosze heheheh pozdrawiam serdecznie lukasz Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 hihi, to że trzypiątka jest kultowa i nieśmiertelna to jest fakt, sam jej używam jeszcze czasem jak potrzeba zrobić "na kolanie" jakiś mało wymagający generatorek, ale absurdem jest jej stawianie jako rdzeń w otoczeniu całego masochizmu elektronicznego typu bramki CMOS jak ma się w każdym "sklepie za rogiem" mikro kontroler jednoukładowy w cenie 2zł brutto. Co do lamp ja sobie nie wyobrażam że nie ma np. radzieckiej GU50. Lampy są do dziś, mimo technologii na kilku polach po prostu NIEZASTĄPIONE. Jak już mówimy o przewymiarowaniu hardware to... u kumpla pentium II@333MHz otwiera bramę garażową. win95 + karta na ISA (przekaźniki) + Irda. Wszytko ze złomu. Wisi pod sufitem w garażu i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 #255206 loccutus :Jak już mówimy o przewymiarowaniu hardware to... u kumpla pentium II@333MHz otwiera bramę garażową. win95 + karta na ISA (przekaźniki) + Irda. Wszytko ze złomu. Wisi pod sufitem w garażu i działa. To nie jest przewymiarowanie - to jest nonsens. Żre 200W prądu 24h na dobę (bo musi chodzić non-stop, nie sądzę, żeby Twój kumpel odpalał kompa przy każdym wjeździe/wyjeździe), żeby kilka razy dziennie machnąć drzwiami od garażu - genialny sposób na puszczanie w [...] 65zł miesięcznie. A przyzwoite sterowniki kosztują kilkaset złotych... Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 200? nie no przesadziłeś. Tam siedzi zasilacz 120W mocy całkowitej, a sam komp nie weźmie więcej niż 60-70W ... nie mniej to i tak sporo. Żeby nie było - osobiście nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, podałem to tylko jako przykład pt. "czego to ludzie nie wymyślą". Czy to jest nonsens? moim zdaniem taki sam jak kupno Land Rovera do podjeżdżania pod Tesco i MCDonalda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 Radek ale jaka radocha z tego :-) Ja kiedys robilem zaluzje podlaczane do drukarki :-) Glowica prawo-lewo - zaluzje prawo lewo. Walki w przod - zaluzje do gory. Walki wstecz - zaluzje w dol :-) I nie chodzi o marnotrastwo tylko o radoche z wskrzeszania sprzetow, ktore dawno powinne byc zutylizowane. U kumpla brame ogodzenia przesuwa super multimikser. Hehehe. Takie zabawy to efekt blednie zrozumianego pojecia - aktywny wypoczynek urlopowy :-) Ale jak dla mnie jest to super zabawa i ekstra pomysl na spedzanie wolnego czasu. Radek wymien zarowki w domu na ledy a zaoszczedzony prad mozesz wykorzystac na np. unoszenie klapy akwarium przy pomocy starego odtwarzacza VHS czy czegos takiego :-) pozdrawiam lukasz :-) :) Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 #255235 chodi : Radek wymien zarowki w domu na ledy Są wymienione A co do LandRovera pod Tesco Samochód to kiepskie porównanie, bo to jest kwestia chęci posiadania tylko i wyłącznie. Czy fakt, że zbieram od jakiegoś czasu kasę na dwa komplenie nierozsądne samochody, oznacza, że (jeśli już kupię, hehe) nie będę mógł nimi podjeżdżać pod Tesco? Przecież Cinquecento też da się zrobić zakupy... Jeśli kogoś takie konstrukcje bawią - ja zawsze kibicuję. Jeśli jednak efektem jest przerost formy nad treścią (vide zużycie prądu wielokrotnie większe niż konstrukcji specjalizowanej) - nadal uważam to za nonsens. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2010 Przecież Cinquecento też da się zrobić zakupy... Nie prawda !!!! Wlasnie wrocilem z zakupow w tesco z zona jej coltem <hahaha> To jest masakra :-)))) Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpacy Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 loccutus dzięki za radę ,faktycznie napisze oprogramowanie sam sprawdziłem tego helpa i powinienem dać sobie rade. Cytuj 150L ,Koralia2, JVP-101 i JVP-100,Koralia Nano 1600, Odpieniacz onet z pompą Tunze Hydrofoamer Silence 9420.040, Dozownik DIY, Dolewka DIY, Oświetlenie DIY - 105 W Cree LED (White,Royal Blue,Red) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 Nie ma sprawy - zawsze możesz podrzucić kod do "sprawdzenia" jakby ci nie szło Masz M32 to spory procek, tak żę nawet w bascomie powinieneś wyrobić. A gdyby nei to zamiennie pasuje M644 - 2x większy w DIY cena jednostkowa nie gra roli takiej jak w produkcji seryjnej. wiesz, przekomarzając się można powiedzieć że użycie PCta do sterowania bramą, też może być dla kogoś marzeniem zrealizowanym z powodu "chęci posiadania". A mów co chcesz - używanie terenówki stworzonej na ciężkie błota do poruszania się po mieście jest tak samo sensowne jak używanie tego PCta do machania skrzydłem bramy. Nie twierdzę że nie wolno - wolny kraj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 #255235 chodi :Radek ale jaka radocha z tego :-) Ja kiedys robilem zaluzje podlaczane do drukarki :-) Glowica prawo-lewo - zaluzje prawo lewo. Walki w przod - zaluzje do gory. Walki wstecz - zaluzje w dol :-) I nie chodzi o marnotrastwo tylko o radoche z wskrzeszania sprzetow, ktore dawno powinne byc zutylizowane. U kumpla brame ogodzenia przesuwa super multimikser. Hehehe. Takie zabawy to efekt blednie zrozumianego pojecia - aktywny wypoczynek urlopowy :-) Ale jak dla mnie jest to super zabawa i ekstra pomysl na spedzanie wolnego czasu. Radek wymien zarowki w domu na ledy a zaoszczedzony prad mozesz wykorzystac na np. unoszenie klapy akwarium przy pomocy starego odtwarzacza VHS czy czegos takiego :-) pozdrawiam lukasz :-) :) Mam cały dom na LED ale o bramie nie pomyślałem hehehehhhe Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel30 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2010 witam wszystkich1 zleciłem projekt sterownika pomp typowo do akwarium ma 8 nie zaleznych kanałów niestety zostałem bez pracy i nie jestem w stanie zapłacić gościowi za projekt. Jeśli są osoby zainteresowane to moze zrobimy składkę całość wychodzi łącznie z prototypem 560zł Dozuje z dokładnością do 1ml. Mozna by go udostępnić większej ilości chętnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpacy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2010 szkoda że nie zaczekałeś aż skończę ten projekt. W sumie to już skończyłem . Oprogramowanie napisałem i działa ,ale muszę wszystko przerobić na wyjścia 12V,kupić na początek jakieś pompki i skalibrować. Na razie cierpię na brak czasu i nie mam kiedy tego dokończyć ,jak skończę wszystko zamieszczę w tym wątku. Cytuj 150L ,Koralia2, JVP-101 i JVP-100,Koralia Nano 1600, Odpieniacz onet z pompą Tunze Hydrofoamer Silence 9420.040, Dozownik DIY, Dolewka DIY, Oświetlenie DIY - 105 W Cree LED (White,Royal Blue,Red) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2011 Witam Dzięki uprzejmości Kolegi Szpacy i udostępnienie przez niego softu i pozostałych materiałów przerowbiłem sterownik tak, że może sterować zarówno wyjścia 12V jak i 230V. Jestem po pierwszych testach z pompami. Soft należy jeszcze dopracować, na dniach postaram się zamieścić filmik i resztę materiałów dla zainteresowanych. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2011 czekam z niecierpliwością Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2011 Na razie filmik z pierwszych testów http://chomikuj.pl/morswin07/Dozownik/test,412294606.avi resztę postaram się wrzucić później. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 Materiały zamieszczone pod linkiem http://chomikuj.pl/morswin07/Dozownik jest tam schemat, wzór płytki i wsad do procka. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2011 "może sterować zarówno wyjścia 12V jak i 230V" A można dać np tak , że załącza się pompka na 12V i w tym momencie wyłącza coś na 230V przez jakiś ustalony czas ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2011 Tak można tak zrobić gdyż przekaźniki posiadają styki NC (normalnie zamknięty) i NO (normalnie otwarty) ale soft wymaga jeszcze dopracowania. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2011 Tak jak pisałem, po sesji dokończę projekt czyli za około tydzień wezmę się do roboty. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 8 Lutego 2011 morswin pierwszy sterownik szykuj dla mnie Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 8 Lutego 2011 morswin pierwszy sterownik szykuj dla mnie Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpw Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 Witam. Troche duzo czsu na to zeszlo. Na drugi raz polecam przejzec arhiwum. Sa co najmniej 2 gotowe rozwiazania z softeem i schematami. Na dodatek sprawdzone przez wiele osob. Cytuj "-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby ""Akwarysta"" Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarTin608 Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 KPW - o jakich rozwiązaniach piszesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach