TTQ Zgłoś Napisano 3 Lutego 2010 Witam, Poniżej projekt sumpa którego zamierzam postawić pod moją solniczką (90X45X60) 240l Brutto. Sump (80X36X40) z przedziałem na dolewkę (~22 litry) Pojemność brutto części "roboczej" ca.90l Wymiary komór: 24x36 <-Odpieniacz 32x26 <-Refugium 24x26 <-Pompa powrót Wszelkie komentarze, sugestie, poprawki itp mile widziane Chciałbym do końca tygodnia zamówić akwarium Pozdrawiam Krzysztof Poznań Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 3 Lutego 2010 C i E moga byc tej samej wysokosci-nizsze niz poziom wody ,a D powinna byc wyzsza niz poziom wody w sumpie.A za wysoka moim zdaniem,ten odpieniacz chyba nie potrzebuje takiego poziomu zanuzenia. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 a ja mam pytanie odnośnie tej obiegówki, bo seria OR PH to są raczej igiełkowe pompy i za obiegową ci raczej nie posłuży, czy aby na pewno to jest PH 3000 ? Cytuj .:: 300L ::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 Będziesz miał 2 kominy czy powrót poza kominem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 ja bym zrobił B i D wyższe od pozostałych. różnica wysokości pomiędzy ACE 2 cm - woda będzie się cicho przelewać, i obniżył bym je trochę A np dał 26-28cm. jako pompę obiegowa rozważ pompy NewJet, są mniejsze, bardziej tanie i bardzo cicho pracują. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 ja spokojnie bym zrezygnował z szyby A , jeżeli szyba B ma mieć szczelinę to pomyślałbym o wysokości np 20cm zawsze kiedyś możesz w tym miejscu co refugium zrobić DSB. Szyba C i E mogą być na takiej samej wysokości a D wyższa np o 2 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszT Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 Witajcie. Koleżanka Piranha dodała właśnie ogłoszenie o sprzedaży sumpa. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał do mnie o to pretensji, że umieszczam tutaj tą informację ale sądzę, że projekt jej sumpa jest bardzo dobry. Do obejrzenia tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8b45db3a117d2185.html Cytuj Już wkrótce... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 4 Lutego 2010 taki projekt jest bardzo dobry, tylko nie ma zbiornika na ro, który chciałeś mieć. tu jeszcze masz 2 projekty http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=26219 Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 Witam, Bardzo dziękuję za sugestie, naniosłem poprawki do projektu według tego co napisaliście I tak okazało się że 28cm dla odpieniacza jest wystarczające. Pompa powrotna będzie inna, padło na NewJet 3000 (nie wiem czy nie za duża ??). Szczelina w B została zlikwidowana dzięki temu nie będzie "martwych" miejsc w przepływie. Aktualnie projekt wygląda tak: Co do komina to w akwa jest jeden 23x25 (trójkąt) Proszę o ponowną ocenę... Pozdrawiam Krzysztof Poznań Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 w sumie to nie musisz mieć 2 przegród do wytrącania bąbelków wystarczy druga z prawej przed pompą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 przegroda C moze sie przydać jesli chcialby w przyszlosci wsypac w refugium jakies podloze, generalnie to tylko o 2 cm mniejsze refugium, ale w razie czego uniknie sie pozniej problemow. pompa NJ3000 ma regulacje bodajze 1600-3000 i na 240 l bedzie w sam raz. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 A ja bym zrezygnował z tej komory na dolewke. ja swój zbiornik raz w miesiacu wyjmuje i dokładnie myje, żeby przypadkiem jakis syf się nie gromadził, a tu tak łatwo juz nie bedzie. Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 a dlaczego mialo by byc go ciezej wyjac przeciez komora jest wenatrz sumpa wiec wyjmowalo by sie go tak samo jak i Twoj. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 na pewno ustaw sumpa tak żeby pompa była bezpośrednio pod kominem - dzięki temu będą mniejsze straty na podnoszeniu wody (na spływie nie ma to aż takiego znaczenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 ja nie mam pompy bezposrednio pod kominem, na wezu i jest wszystko ok, Panowie umowmy sie jesli stracimi na mocy te 50 l/h to konca swiata nie bedzie. wystarczy zamontowac mniejszy loc line i bedzie mocniejszy strumien wody. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 7 Lutego 2010 Witam, Jeśli chodzi o przegrody przelewowe to celowo są dwie. Tak jak kolega Natan napisał nie wiadomo czy w przyszłości nie bedzie jakiegoś podłoża @Silver200 Biorę pod uwagę taką opcję, że komora na dolewkę będzie od frontu, wtedy odpada problem z dostępem do ewentualnego czyszczenia @Natan Dzięki za cenne wskazówki, rozumiem że taki układ komór przelewowych będzie zapobiegał chlupaniu ?? @RPP Straty w przepływie zamierzam zniwelować stosując wąż elastyczy (minimalna ilość kolanek), pompa o przepływie 3000l/h jest i tak na wyrost więc tutaj nie mam stresu Pozdrawiam Krzysztof Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 4 Lipca 2010 Witam, Mineło trochę czasu, szafka uzbrojona w sump`a, pompę powrotną, odpieniacz, itp. Przyszedł czas na akwarium Zaplanowałem solniczkę o rozmiarach 90x45x60h Chciałbym w tym tygodniu zamówić szkło więc mam kilka króciutkich pytań 1. Czy 7cm różnicy wysokości pomiędzy akwarium a kominem będzie wystarczające ?? 2. Planuje komin trójkątny 200x270mm zgodnie z poniższym rysunkiem. Spływ (durso) i rewizja 32mm, powrót 25mm. Czy z waszego doświadczenia rozmiar komina będzie ok czy coś zmienić ?? 3. Zastanawiam się nad powrotem, czy ktoś z was montował locline w (dodatkowym) otworze na szybie komina, czy to ma sens czy może to przerost formy nad treścią Pozdrawiam Krzysztof Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach