Skocz do zawartości
Darek S

Zmajstrowałem reaktor

Rekomendowane odpowiedzi

O taki :Satisfied

Ten cienki wężyk za który trzymam to recyrkulacja CO2 - jest podłączony do strony zasysającej MaxiJeta 1000.

Działa na razie tak sobie, ale mam pomysł jak poprawić, by ładnie zasysało powietrze spod kopuły

95-reaktor1.jpg

95-reaktor2.jpg

95-reaktor3.jpg

95-reaktor4.jpg

Teraz czekam tylko na przesyłkę z wkładem od Alexa200 - i do sumpa :)

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:Satisfied Dzięki :)

Tak gdybam, sobie. Żeby lepiej zasysało CO2 spod kopuły imo trzeba przytkac nieco wlot do pompy. Czyli na widoczną w środku kolumny plasikową rurę 20mm założyc kawałek czegoś (na koszyk jeszcze), by lekko wymusić(utrudnić) zasysanie tej wody. Zwiekszy się wtedy podciśnienie zasysające w cienkim wężyku recyrkulacji. Nie działa idealnie - tzn wodę zasysa , ale jak trafi się bombel to staje. Tem nikrowężyk jest podłączony w niewidocznym na fotkach miejscu - na wlocie do maxijeta.

POkombinuję.

Na drugiej fotce - zieloną złączką podawana jest woda z akwa - z systemu spuszczającego wode do sumpa z komina, a ten wężyk obok na zwężce to do podawania CO2

aha, jeszcze zmajstrowałem mixer - już działa w akwa (zapomniałem :) )

fotka

95-mixer.jpg

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby lepiej zasysało powinna być lepsza zwężka tj.: przewężenie zaraz za nim podanie gazu i rozszerzenie. nie trzeba robić podciśnienia w całej rurze wystarczy to zrobić w miejscu podania gazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może zamienię wężyki - ten z recyrkulacji do przodu na zwężkę właśnie, a podawanie CO2 - i tak naddciśnieniowe właśnie - do dyszy wlotowej maxijeta.

Powietrze imitujące CO2 - zasysa jak trzeba, więc moze jest to rozwiązanie

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku, gdzie kupiles te biale srubunki do polaczenia wezyka z reakotrem ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek ta zwezke na elektrode to nie koniecznie musiales tam robic , poniewaz uzywajac wklad Knopa nie zabardzo nalezy sie martwic o fosforany , ale jak juz zrobiles , to tez nie zaszkodzi :Satisfied

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie są śrubunki tylko elektryczne "dławice z lamellami" do uszczelnianai kabli elektrycznych ale doskonale uszczelniają wszystko

sa od PG7 do bardzo grubaśnych

Te u mnie to PG7 - białe, a ten na elektrodę to PG13 ale z innym końcem

Do kupienia za grosze w kazdym elektrycznym

np PG7 - kosztuje 1,30 zł a PG 13,5 - ten czarny na elektrodę ok 2,5 zł

95-pg.jpg

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektroda pH (z czerwonym łepkiem) będzie siedziała nie na fosforany tylko do pH-komputerka regulując odpowiednie rozpuszczanie wkładu sterując dozowaniem CO2

"patent" z samozasysaniem CO2 się rozwiązał sam, bo rura wewnętrzna po prostu, gdy zbierze sie trochę za dużo gazu pod kopułą - zasysa sama spowrotem do pompy.

siorbie przy tym niemiłosiernie, jeli gazu jest duzo. Dobrze, że jest właśnie jeszcze jedno wejście od góry - założę zaworek do ew. odpowietrzania - gdy gaz zbierze się w nocy - i mnie obudzi :Satisfied( bo mam akwa w sypialni :D

Ale wolałbym by zasysało wężykiem spod samej kopuły - nie zasysa, a jak dojdzie wkłąd dający większy opór pompie to wogóle nie bedzie zasysało. Zostanie więc jescze jedno niewykorzystane wejście do reaktorka(nawet dwa).

BTW nie będę miał wkładu KNOPA tylko pewnie AM - jesli Alex200 - go przysle :)

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.