Skocz do zawartości
slawomirdyl

komulacja Mg i Ca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakie było moje zdziwienie dzisiaj jak przy co tygodniowej podmianie wody w teście na Mg zabrakło skali

/SALIFERT/ miałem jeszcze inny test JBL zrobiłem pomiar i wyszło mi 1 650 Mg i 600 Ca. Nadmienię że stosuję

ballinga ale wstrzymałem podawanie jakiś miesiac temu kiedy KH wzrosło do 12 teraz KH 8, Ph 8,08

akwarium jest młode bo ma 6 miesięcy korale to szczepki i wiadomo że zapotrzebowanie małe, stosuję

sól TM bio activ zastanawiam sie czy to nie ma wpływu. Jutro zacznę podawać jod bo może tu jest problem.

Ma ktoś jakieś pomysły ?

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie żle dobrałeś dawki ballinga.Ponadto soł TM bio activ jest bogata w mikroelementy,których Twoje akwarium nie konsumuje.A z jodem bym był ostrożny,łatwo przedawkować.

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balling był dobrany dobrze zaczołem od 1/3 normalnej dawki i tak trzymałem martwi mnie raczej brak konsumkcji przez korale czegoś mi brakuje. Z jodem wiem trzeba umiarkowanie myślałem o kropelce raz na dwa dni

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dołożę swoje trzy grosze gdyż miałem sytuację podobną.

Z tego co zdążyłem się w tym krótkim czasie dowiedzieć to nie ma potrzeby czegokolwiek dozować w świeżym zbiorniku zwłaszcza gdy nie ma konsumentów jak u Ciebie.

Same podmianki wystarczą a na soli TM bio activ też jej używam gdy są za duże to parametry są wywalone w kosmos.

Ja u siebie już prawie mam książkowe jeszcze magnez za duży ale to ponoć norma.

Nie rozumiem na cholerę ten balling w zbiorniku w którym małe koraliki nie są w stanie przyswoić tego co w soli.

Poza tym powyżej pewnych wartości wapń jest trudno przyswajalny ponoć :)

U mnie sporo pomogła wymiana 1/3 wody na wodę z podmianki ze zbiornika z książkowymi parametrami, troszkę zmniejszyłem podmianki , dołożyłem konsumentów i monitoruje przed podmianką raz w tygodniu i jest bajeczka aż zbiorniczek się uśmiecha.

Ps. TM bio activ wychodzi na to ,że rzeczywiście jest bardzo bogatą solą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek,

nie pochwaliles sie, kiedy poprzednio testowales. Moze z czasem sie tego nazbieralo?

Korale zaczna pobierac wiecej, gdy przez jakis czas utrzymasz stale, normalne parametry.

Zauwazylem, ze warto testowac co tydzien i co tydzien dopasowywac dawke do zuzycia.:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#240120 Stani :

Slawek,

nie pochwaliles sie, kiedy poprzednio testowales. Moze z czasem sie tego nazbieralo?

Korale zaczna pobierac wiecej, gdy przez jakis czas utrzymasz stale, normalne parametry.

Zauwazylem, ze warto testowac co tydzien i co tydzien dopasowywac dawke do zuzycia.:)

Masz racje raczej należe do leniwców z testami raz na miesiac to max. Ale cieszy mnie fakt że

za ok miesiąc będzie w Gdańsku /Mikołaj/ i będzie miał coś co wykończy nadmiar Mg i Ca w moim

zbiorniku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.