Skocz do zawartości
Kośmid

Bajerki do nocnego LED

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Ostatnio na allegro kupiłem nocne oświetlenie LED x 12 diód, na szczęście jest z zasilaczem, który ma regulacje bo napieprzają zdrowo i spac nie umie jak dam na maxymalną moc diód ale nie z tym problem/pomysł.

1.) zastosowac coś a'la zmierzchowce czyli "urządzenie" na zasadzie, że jak zgaśnie światło to się włącza. Takie cos jak fotokomórka ale nie na ruch tylko na światło. Główna HQI zgasła by, została by biała T5 ale już świeciło by nocne oświetlenie. Skąd, jak, gdzie ??

2.) Ściemniacz, coś takiego, że natężenie światła by się zmieniało w przeciągu czasu, znaczy raz jaśniej raz mocnej. Musiało by to zmieniac napięcie chyba bo na takiej zasadzie moge na pokrętle regulowac moc LEDów. Skąd, jak i gdzie ??

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1. Zastosuj czujnik zmierzchowy. Jest tego na necie trochę. Koszt około 13zł. Jak natężenie (np HQI) spadnie poniżej

10 lx, wtedy załączy Ci diody. Urządzenie posiada również czujnik, który można umieścić w dowolnym miejscu (np. blisko źródła światła, które ma sterować załączeniem LED).

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#242921 syciu :

Hej, a co dokladnie kupiles bo tez szukam? jakie duze akwarium masz?

Takie kupiłem:

http://www.allegro.pl/item865558853_oswietlenie_nocne_led_27cm_hit.html

Jak dam na max volume to ryby mają pospane...

#242959 grzejanc :

Ad.1. Zastosuj czujnik zmierzchowy. Jest tego na necie trochę. Koszt około 13zł. Jak natężenie (np HQI) spadnie poniżej

10 lx, wtedy załączy Ci diody. Urządzenie posiada również czujnik, który można umieścić w dowolnym miejscu (np. blisko źródła światła, które ma sterować załączeniem LED).

O jest fakycznie, jak to zamontowac ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#242993 Kosiara :

Takie kupiłem:

http://www.allegro.pl/item865558853_oswietlenie_nocne_led_27cm_hit.html

Jak dam na max volume to ryby mają pospane...

No listwy OK, ale trochę chyba przesadzają z tymi cenami :strutin Ostatnio robiłem listwę LED 90cm na 44 diodach i wyszło mi za wszystko 40zl :)

O jest fakycznie, jak to zamontowac ?

Zamontowanie jest banalnie proste. Z reguły powszechne czujniki są na 220V, więc powinny mieć 3 pary wyprowadzeń:

1 - przewody zasilające

2 - przewody do podłączenia sterowanego urządzenia

3 - czujnik

Pozdrawiam

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.