Skocz do zawartości
PanMandaryn

Crocea

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś do mojego zbiornika trafiła piekna, w pełni dorosła crocea. Mimo iż sporo o nich czytałem to chciałbym zapytać o bardziej praktycze wskazówki co do tej tridacny. Jak wiadomo jest ona bardzo światłolubna. Zastanawia mnie, czy w jej przypadku istnieje konieczność przeprowadzenia dokładnej aklimatyzacji świetlnej (pod 250W HQI 20kK BLV - chciałbym postawić w górnych partiach zbiornika, na półce skalnej)? Zastanawia mnie także kwestia cyrkulacji. Podobno ten gatunek toleruje dużo silniejsze prądy niż inne przydacznie :strutin Czy w praktyce można postawić ją w miejscu typowo SPS-owym czy raczej starać się osłonić? Czy rzeczywiście w ciągu kilkudziesięciu godzin na trwałe przytwierdzi się ona do podłoża skalnego? Interesuje mnie też kwesita spadku KH. O ile wzrosła konsumpcja Ca/KH w Waszych zbiornikach po umieszczeniu w nich tridacny (i jaka była wielkość małży)? Moje pytania kieruję zwłaszcza do osób, które w praktyce zetknęły się z hodowlą tych jakże interesujących małż. Będę także wdzięczny za każde inne wskazówki, zwłaszcza te zwracające uwagę na kwestie problemowe w hodowli T.crocea.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz, czy jak ja postawisz u gory, to bedziesz mogl nadal podziwiac jej piekne kolory ? Przewaznie najladniej sie prezentuja, gdy sie patrzy na nie z gory.

Mlode przytwierdzaja sie do podloza, starsze nie zawsze.

Nie powinna stac na piachu, bo ja robale od dolu podgryza.

Cyrkulacja nie powinna byc jak dla SPS - grozba uszkodzenia.

HQI 250 W penetruje wystarczajaco gleboko, zeby ja ustawic nieco nizej.

Jak woda jest o.k. i zaden szkodnik jej nie zaatakuje, to bedzie sobie dlugo zyla, nawet bez dokarmiania. Gdy cos bedzie nie tak, to rano mozesz znalezc pusta muszle.

Spadku kh nie zauwazylem. Pewnie ciagnie tyle co jakis SPS.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wypowiedź. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie z tymi tridacnami? :)

edit: tak.. od razu widać różnicę w ilości odpowiedzi w forum polskim i zagranicznym :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.