Skocz do zawartości
Gość buczi82

wywalic czy zostawic ??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość buczi82

bry

dzisiaj sie przeprowadzalem i udalo mi sie wylapac te male bydlaki, krewetka to podobno pistoletowa i jakis krab, prosze o odpowioedz co z nimi zrobic, jesli daloby rade to prosilbym w jak najkrotszym czasie bo mam je w miseczce, a jak nie trza bedzie ich wywalac to nie chcialbym zeby zdechly :/

sorka za jakosc, ale czesc fotek robione komorka a cvzesc aparatem, aparat od 2 dni i nie mam pojecia jak go ustawic zeby bylo oki :/

dzieki za odp :strutin

fon

image0287.jpg

image0286.jpg

image0286t.jpg

image0283o.jpg

image0282.jpg

aparat

pict0066p.jpg

pict0063v.jpg

dzieki wielkie za wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego:)

Twoje stworki to krewetka pistoletowa i chyba krab monodon. Tak czy siak nadają się raczej tylko do sumpa. Jeżeli nie posiadasz,to oddaj komuś kto ma. Ewentualnie popróbuj "zesfatania" alfeusza z jakąś babką, ale to jest dość ryzykowne.

P.S.Następnym razem wstaw mniejsze zdjęcia,żeby post się tak nie rozjeżdżał,pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O krabie nic nie powiem, ale krewetka pistoletowa duza ta, chyba nie rosnie- mam chyba taką samą i przez ostatnie 2 lata ok kilka mm urosła i fajnie sobie strzela nikomu nie zagrażając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

oki dzieki wielkie, po zastanowieniu, wrzucilem z powrotem do akwa, pusto tam, wiec niech chociaz cosik sobie zyje, a jak kiedys bedzie rozrabiala to sie zlapie jakos i wywali :strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno później je złapiesz :strutin:D. Niektórzy walczą z tym jak mogą, ale.... niektórym to odpowiada:)

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że dobrze zrobiłeś,w końcu to nie mantis tylko sympatyczna krewetka. Tylko obawiam się,że określenie złapie się jast zbyt optymistyczne. Ale bedzie grzeczna czasmi troche pohałasuje :strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten krab straszna menda mialem takie dwa ostał sie jeden ktorego nie moge złapać wlaśnie, zrzuca nie przyklejone korale na piach tudziez na dno a potem biesiaduje na nich ,ogolnie pewnego dnia sie zdraznisz na niego i przekopiesz cale akwarium zeby go tylko złapać i wysłać do sumpa ,albo w nerwach na wielką rafe ;d

pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

no to bedzie trza zaczac polowanie :/

a z tego co widziualem rano to chyba drugi sie szykuje do zycia :/

jak znajde top pojdzie na wielka rafe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

ponawiam identyfikacje, bo nikt nie dal 100% odpowiedzi ze to pistolet, ja cholera nic nie slysze zeby strzelala, chyba ze zamek sie jej zacial hihi :googleye

pict0001ye.jpg

pict0009s.jpg

chyba lepsze fotki, jak ktos ma 100% odp to prosze pisac, dzieki :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest pistoletowa na 100%, na zdjeciach kiepsko widac ale jesli ma niebieskawe szczypce i 4 czarne kropki z boku to pewnie alpheus parvimaculatus

http://pl.reeflex.net/tiere/1393_Alpheus_parvimaculatus.htm

ta tez jest podobna (nawet nie wiem czy nie bardziej)

http://pl.reeflex.net/tiere/1164_Alpheus_01%20unbekannter%20Art.htm

ale alfeusz na 100%

120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

no wlasnie chyba nie ma niebieskich tylko tego samego koloru, co do kropek to nie wiem, tutaj na fotce widac jedna, moze kiedys ja zlapie to zrobie bardziej wyrazne4, ale jesli na 100% to super, dokupie kiedys babke i moze sie spikna :googleye

dzieki wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#245836 buczi82 :

moze kiedys ja zlapie

heh optymista :googleye

nie strzela bo moze jeszcze mala...

kup jej jakas babke i bedzie ok...

ta skorupa po slimaku to jej dzielo???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

juz raz ja zlapalem, jak sie przenosilem do wiekszego akwa hehe, ale to wszystko bylo wyjete :googleye

babke kupie, ale za jakis czas (2-3m-ce:/)

co do skorupy to szczerez nie wiem :/

albo ustrzelila slimaka, albo sam wyparowal :clowning

P.S. sorka ze w tym samym tremacie, ale jak juz piszem\y o krewetkach, to ktora jest najlepsza zeby jadla aptasie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

kupilem babke, przez okolo 2tyg zyli w separacji, krewetka po lewej str akwa, a babka po prawej, ale wczoraj zauwazylem ze po prawej str pod skala piach zostal wywalany, dzisiaj zauwazylem ze krewetka nie wytrzymala i sie spiknela z babka :playing

pict0152jd.jpg

pict0142tv.jpg

sorka za jakos, ale aparat to dla mnie czarna magia hihi

aha i krewetka zaczela strzelac :strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.