Skocz do zawartości
Qbab

eksperyment !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Na jednej ze stron polskiego sklepu który mówi na swojej stronie o swoich kwalifikacjach: "Wysoki poziom proponowanych usług"

znalazłem taki tekst:

"Według niemieckiego mikrobiologa Hardera zwierzęta wprowadzone do refugium właśnie z caulerpa racemosa nawet w wypadku, gdy nie pomagała zwykła terapia medyczna wracały do zdrowia.

Podobny eksperyment został także przeprowadzony w sklepie i laboratorium Aquariusa. Dowiódł on również, że glony posiadają właściwości lecznicze.

3 szt. zebrasoma xanturum (15cm), trzymane były w zbiorniku o zasoleniu 16ppt przez okres 2 miesięcy. Straciły kolor i apetyt, a także część płetw. Były obsypane pasożytami skórnymi, w wyniku czego nastąpiła infekcja grzybów skórnych z otwartymi ranami.

Ryby zostały przełożone do refugium (400 l). Po 6 tygodniach dwie z nich wróciły do świetnej formy i w końcu zostały sprzedane. Jedna z trzech ryb nie przeżyła....."

Co wy sądzicie o czymś takim ?

Mnie osobiście sie to bardzo nie podoba.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sie podoba czy sie nie podoba, jak sam nie sprawdzisz to sie nie dowiesz:):) Poszukaj tekstów, artykulów NAUKOWYCH Pisanych przez jakiegos Dr lub Profesora to wtedy mozna coś powiedziec. Ja nic nie sadze o tym co jest powyzej napisane, moze byc to prawda a moze być to chwyt marketingowy:)

Z tego tego tekstu podoba mi sie najbardziej kawalek

"Po 6 tygodniach dwie z nich wróciły do świetnej formy i w końcu zostały sprzedane. Jedna z trzech ryb nie przeżyła....."

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy co miał na myśli autor pisząc: "...do świetnej formy":)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mnie się właśnie nie podoba nie sam fakt stosowania glonów tylko forma eksperymentu gdzie najpierw się ryby poprostu męczy (16 ppt zasolenia to tak jak by paletki trzymac w wodzie twardej jak kamień) a potem leczy a że jedna padła no to cóż właściciel ma kasę więc sobie pozwala na "straty"

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiasz sie

nigdy nie slysales o myszach laboratoryjnych?

powinienes sie cieszyc ze ktos proboje cos zrobic, co prawda profesjonalne badanie to to nie jest ale zawsze cos

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

Na jednej ze stron polskiego sklepu który mówi na swojej stronie o swoich kwalifikacjach: "Wysoki poziom proponowanych usług"

znalazłem taki tekst:

"Według niemieckiego mikrobiologa Hardera zwierzęta wprowadzone do refugium właśnie z caulerpa racemosa nawet w wypadku, gdy nie pomagała zwykła terapia medyczna wracały do zdrowia.

Podobny eksperyment został także przeprowadzony w sklepie i laboratorium Aquariusa. Dowiódł on również, że glony posiadają właściwości lecznicze.

3 szt. zebrasoma xanturum (15cm), trzymane były w zbiorniku o zasoleniu 16ppt przez okres 2 miesięcy. Straciły kolor i apetyt, a także część płetw. Były obsypane pasożytami skórnymi, w wyniku czego nastąpiła infekcja grzybów skórnych z otwartymi ranami.

Ryby zostały przełożone do refugium (400 l). Po 6 tygodniach dwie z nich wróciły do świetnej formy i w końcu zostały sprzedane. Jedna z trzech ryb nie przeżyła....."

Co wy sądzicie o czymś takim ?

Mnie osobiście sie to bardzo nie podoba.

Bzdury totalne , ryby w takim stanie jak opisano padaja jak muchy po kolei i niepomoze im nawet cudowne blotko :) czy tez Malachitgrün, Chloramphenicol, slodkowodne kompiele , czy klepanie po tylku:D

Takei ryby padaja moment , zadko kiedy udaje sie ktoras uratowac , ja mam zasade taka , ze jak ryba chora , przekladam ja do kwarantanny od razu jak tylko zauwaze z nia cos nie tak i tam sobei siedzi , albo zdechnei , albo przezyje ...jakies tam ewentualne niezamocne leki dostaje, swiatlo przyciemnione siedzi czeka na wyrok:D

Nie wierze zeby glony mialy jakis pozytywny wplyw na ryby w takim stanie jak wyzej opisano , ktore byly zreszta nad kaplica :) mialy infekcje , grzyby na skorze , antybiotyki zadko kiedy pomagaja ....glony ? heh

Niemcy probowali wciskac kiedys takie cosik jak AMOL , MELISANA KLOSTERFRAU :) moja babcia w to silnie wierzyla i sie co wieczor tym nacierala :)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Jak hepcio dostanie wysypki, to musisz go AMOLEM co wieczór naciera :):):):) Hehe dobry sposob:):)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marx :

czepiasz sie

nigdy nie slysales o myszach laboratoryjnych?

powinienes sie cieszyc ze ktos proboje cos zrobic, co prawda profesjonalne badanie to to nie jest ale zawsze cos

nie nie czepiam się tylko dla mnie takie podejście jest poprostu niechumanitarne.

nie pisłaem o myszach które poto wprowdza się w stan choroby by testować na nich leki dla ludzi tylko o rybach na których testuje się "specyfik" dla ryb to tak jak by zarasić czymś człowieka by testować na nim leki - ja uważam że takie badania należy wykonywać "przy okazji" tzn mam chorą rybę np. z transportu to prowadzę leczenie nową techniką ale nie doprowadzam jej wcześniej sam specjalnie do takiego stanu.

Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak rozumiem leki na myszy nalezy testowac na ludziach? hehehe

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coś dziś ciężko łapiesz moje podejście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak logiki w tym jest. Jeśli to cudowne błoto wyleczyło te ryby to przeczy to zasadzie o której przy miracle mud należy pamiętać, a mianowicie do zbiornika wpuszczać wyłącznie zdrowe ryby bo błoto jest super przetrwalnikiem dla różnych niebezpiecznych bakterii, grzybów i wirusów właśnie. Czytałem o tym w "Coral", tłumaczenie artykułu było także w "Nasze Akwarium".

Ale w morskiej akwarystyce nic chyba nikogo nie zdziwi. W tym cały urok tego hobby.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo my chyba nie rozumiemy intencji twórcy tego eksperymentu. Oznacza on bowiem, że spokojnie można kupować ryby bez płetw, z otwartymi ranami, z żebrami na wierzchu, bez skóry i co tam jeszcze może je spotkać. Trzeba tylko wsadzić między algi caulerpa racemosa i będzie dobrze. Jeśli mimo to padnie to znaczy, że coś zaniedbaliśmy, za mało alg, a może jakieś nieświeże były, ale ogólnie wtedy już tylko nasza wina, bo rybki można było spokojnie wyleczyć :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.