Skocz do zawartości
lokop

Wargatek sanitarnik wydzielina

Rekomendowane odpowiedzi

Zaobserwowalem ze wargatek po nocy spedzonej w swojej kryjowce na jej wyjsciu ma taka przezroczysta zawiesine cos jak sluz pomieszny z jakimis drobnymi szczatkami czegos. W ciagu dnia zawiesina znika (wciaga ja filtr lub sie rozpuszcza)aby pojawic sie nastepnego ranka. Co to jest? Sama ryba wyglada ok bez zmain na skórze plywa i rzeruje chetnie. Ktos sie z tym spotkal?

Start 18 12 2009. Akwa 160l, sumpa brak, lr 30kg, zwir 9kg, odpie zew. 720l/godz, osw 4xt5 39w kazda, 3x pompy cyrk. Filtr przepl z biopellets. Chlodziarka wody, Filtr UV, Obsada 6 ryb, krewetka, 3 kraby, 4 slimaki, 13 x korale miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to zupełnie normalne zachowanie.Ryba sama tworzy taki kokon by móc sie nim otulic w swojej jamce w skale. A potem swój domek czyści i wyrzuca kokon specjalnie na zewnątrz.Codziennie buduje na nowo.

Z tego co czytałam twrorzy ta substancie delikatnie podskubujac korale miekkie.

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info bo ju myslalem ze co z nim nie tak. A co do tworzenia wydzieliny z podskubywanych korali to naciagana historia bo ja mam tego wargatka na kwarantaniie w zbiorniku bez korali.

Start 18 12 2009. Akwa 160l, sumpa brak, lr 30kg, zwir 9kg, odpie zew. 720l/godz, osw 4xt5 39w kazda, 3x pompy cyrk. Filtr przepl z biopellets. Chlodziarka wody, Filtr UV, Obsada 6 ryb, krewetka, 3 kraby, 4 slimaki, 13 x korale miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to naturalna wydzielina u wargatków, coś jak kokon u gąsieniczek. Robi sobie poprostu "kołderkę ochronną" do spania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.