Skocz do zawartości
parman

Test Salifert NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie odnośnie odczytywania testów NO3 firmy Salifert: z tego co wyczytałem na forum, że jeżeli odczytuje się kolor z rogu fiolki to trzeba wynik podzielić na 10. Dobrze to rozumiem? W moim przypadku barwa wg skali ma 5 mg (w rogu fiolki), ale de facto jest to 0,5 mg, tak? Jeśli źle rozumuję to proszę o sprostowanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P.S.

Czy te 0,5 mg to jakiś straszny wynik czy może nie za bardzo się tym martwić (mam same miękkie i LPS-y, nie mam SPS-ów, bo z tego co czytałem to one są bardzo wrażliwe na jakość wody).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co rozumiesz przez "róg" fiolki ? Test saliferta odczytuje się na dwa sposoby :

- patrząc z GÓRY i tu wynik odczytujemy bezpośrednio wg. skali

- patrząc z BOKU fiolki i tu odczytany wynik dzielimy przez 10 czyli tak jak zauważyłeś odczyt 5 oznacza 0,5 :)

Te 0,5 przy takiej obsadzie jaką wymieniłeś nie jest niczym złym moim zdaniem, ale niech się wypowiedzą fachowcy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc patrząc z GÓRY to byłoby 0 mg, a patrząc z BOKU fiolki (przechylonej pod kątem, żeby było więcej płynu, bo jednak 1 ml to mała jednostka :)) odczyt mam 5 mg. Ale dzięki za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#249890 parman :

Więc patrząc z GÓRY to byłoby 0 mg, a patrząc z BOKU fiolki (przechylonej pod kątem, żeby było więcej płynu, bo jednak 1 ml to mała jednostka :)) odczyt mam 5 mg. Ale dzięki za wyjaśnienie.

tak jak napisał kolega @parman, niema innej opcji do sprawdzenia koloru i przyrównania do wzoru

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.