Skocz do zawartości
hepatus

sztuczne koralowce do akwa z fish only

Rekomendowane odpowiedzi

najlepszą obroną jest ATAK hehe oki koniec tematu o gumowych lalach i dwocjonaliach hahaha.od teraz zaczynam być cool,kontrowersyjne tematy na bok,postaram sie aby podciągnąć mój WYNIK HUMORU.POZDRAWIAM WSZYSTKICH KOLEGÓW A I KOLEŻANKI RÓWNIEŻ.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musze tylko dodac,ze akwarystyka polega na utrzymaniu zycia w akwarium i uwazam ze sztuczne korale sa malo atrakcyjne.Cala radocha jest wtedy gdy akwarysta widzi jak korale rosna i sa w dobrej kondycji(no chyba ze ktos chce miec akwarium dla ozdoby mieszkania,ale wtedy wystarczy zainstalowac na kompie wygaszacz z rafa)Uwazam ze prawdziwy hobbysta nie wlozy czegos takiego do wody.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@iwonko nie pochlebiaj sobie........

@hepatus i bardzo dobrze że zrobisz zbiornik fish only. Przynajmniej możesz hodować rybki o których inni moga tylko marzyć. Dlatego że dużo pieknych rybek żeruje na koralowcach i je po prostu zjada. I CI KTÓRZY TU COKOLWIEK NAPISALI nie dali by takich rybek do swojej rafy. A ty możesz tam trzymać co chcesz.

Co do dekoracji to dałbym marte koralowce. NAPEWNO BĘDĄ BARDZO STABILNIE UTRZYMYWAĆ PH

ZOBACZ CO SWIR KUPIŁ SOBIE OSTATNIO

http://www.aquareef.fora.pl/viewtopic.php?p=5360&highlight=#5360

DEKORACJA JAK ZNALAZŁ

A co do niektórych forumowiczów to się nie mylisz......

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fish only - super sprawa, to prawda można trzymac gaunki o którym nam zboczkom rafowym nawet się nie śniło, ale martwe korale hmmm to mi coś cmentarzem zajeżdża.

Juz wczesnie pisałem ale powtórzę, dziwi mnie tylko to że jeżeli ktoś zdecydował się na hodowlę wymagających ryb, dla których warto założyc osobne akwarium to po jaką cholerę łaować tam jeszcze substytuty korali ?! To w końcu ma być to FO czy tak nie do końca?

PS Szkielety korali uwielbiają pokrywać się różnymi maściami glonów, konia z rzędem temu kto utzyma je w nieskazitelnej bieli.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario-sz - chyba coś pomyliłeś. Dyskusja nie dotyczyła suchej skały, czy szkieletów koralowców tylko sztucznych, plastikowych imitacji koralowców. Jak ma ci plastik stabilizować PH?

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

nie ma to jak tandeta w akwarium....

plastikowe korale... napewno wygladaja naturalnie hehehe...

martwe korale.... hmmmm to tak jakby byc milosnikiem powiedzmy jakis futrzanych zwierzatek i trzymac ich wypchane ciala... po prostu super. gratulowac kreatywnosci , pomyslu i wiedzy.jeszcze beda z was ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ryby tez potrzebuja znosnych warunkow w jakich przyjdzie im zyc. Przewaznie sa to ryby zyjace na wolnosci w okolicach rafy koralowej w ktorej moga sie schowac i ktora daje im pozywienie. Nie wydaje mi sie zeby trzymanie takich ryb bez korali bylo optymalne. Kiedys czytalem, ze obecnosc nie tylko glonow wyzszych ale rowniez korale skorzaste powoduja u ryb zmniejszenie podatnosci na jakies tam choroby. Mysle, ze mozna dobrac ryby do korali i odwrotnie zeby powstal w miare naturalny system. Nadal nie rozumiem dlaczego ktos chce stworzyc akwa tylko z rybami i bez korali? Natomiast akwa z koralami i bez ryb jest dla mnie calkiem mozliwe choc pewnie niezbyt latwe w prowadzeniu ze wzgledu na brak niektorych zwiazkow powstalych z przemiany materii ryb.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.