Skocz do zawartości
Bruno

Nowe 320litrów-prośba o ocene i sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono! Forum wertowałem ładnych kilka miesięcy i po konsultacjach w kilku sklepach stworzyłem coś takiego jak na zdjęciu. W skrócie co jest: akwarium panorama ok. 320 litrów długości 150cm, deltec MCE 600,cyrkulacja Tunze 6085, korona DIY, oświetlenie DIY: świetlówki 1x80W Aqua Medic Reef White 10K,1x80W Aqua Medic Reef Blue, 1x80W Aqua Medic Reef white 15K+ nocne ledy, sól Instant Ocean. Żywa skała- 40kg. Sumpa nie zastosowałem. Akwarium zalałem 5 dni temu, dotychczas obyło się bez pytań ale przed wprowadzeniem życia pewno kilka będzie. Na początek proszę o konstruktywną krytyke i sugestie co mógłbym zmienić, dołożyć lub wywalić. Pierwsze moje pytanie jest co do cyrkulacji, czy aby pompa nie była za nisko (jest lekko skierowana ku górze-robią sie małe zawirowania na powierzchni- ale zbiera się też piana) czy manewrować pompą czy może dołożyć jakiś filtr ze skimerem? 2. Czy czasami za dokładnie nie schowałem grzałki?- temperatura wody waha się między 24 a 25 stopni. 3. Czy włożyć do odpieniacza kawałki żywej skały? Z góry dzięki za wszelkie pomocne uwagi i pozdrawiam4945-1.jpg4945-2.jpg

zbiornik 360l, Deltec MCE 600, Tunze 6085, świetlówki 3x80W, sumpa brak...pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaj jeszcze jedna pompke "marszczaca" powierzchnie wody.

Nie bola Cie oczy kiedy patrzysz przez przednia szybe?

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum działa błyskawicznie:) Dzięki za odpowiedź. Myslisz o kolejnej cyrkulacji? Może z drugiej strony mógłbym dołożyć jakąś mniejszą i wyżej. PS. W skałe gapie się po kilka godzin dziennie i oczy mnie nie bolą (a dlaczego pytasz-powinny?):)

zbiornik 360l, Deltec MCE 600, Tunze 6085, świetlówki 3x80W, sumpa brak...pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pytam:D Mialem baniaczek z profilowana szyba i strasznie mi to przeszkadzalo:( Znieksztalca obraz. To oczywiscie odczucie subiektywne:)

Dokladnie druga pompka rozwiaze problem.

Najlepiej, gdy baniaczek jest mlody, pomysl o pudelku przelewowym i jakims sumpie w szafeczce. Przy takim rozwiazaniu bedziesz plul w brode za jakis czas:D Z sumpem masz opcje rozbudowy systemu i odpada Ci problem syfu na powierzchni:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sumpa nie zastosowałem"

Az podskoczylem!

Szkoda, bo ladny zbiornik:waving

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cyrkulacji to na bank druga taka sama Tunze bedzie potrzebna.No i skale troche inaczej bym ulozyl,za bardzo regularnie ulozona,np: 2 wysepki ze skaly by fajnie wygladaly.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za Wasze podpowiedzi. Sumpa totalnie nie miałem jak zmieścić, bo ta szafeczka pod akwarium jest cholernie mała i płytka. Akwarium jest typowe Wromaka i własnymi siłami jakoś stworzyłem solniczke, mam nadzieje że nie będzie aż tak uciążliwe w przyszłości. Skałe jeszcze pewnie paredziesiąt razy będe przestawiał a co do pompy to racja trzeba odkładać kase na drugą, pewnie nie zaszkodzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.