Skocz do zawartości
TMK

zielony zwisający -prosba o identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o identyfikację glonka z wątku http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28186&n=last#bottom

Akwarium ma ok 2 miesięcy, skała z Indonezji, po typowych plagach typu okrzemki i bryopsis, ok 3 tygodnie temu na dwóch dobrze oswitlonych powierzchniach skałki pojawił się ten glon. Obawiam się, że on też należy do cyklu dojrzewania i zniknie.W tej chwili pojawiaja się jeszcze glony wyższe. Ma piękny soczysto zielony kolor, czociaż same szczyty czasem wybarwiaja się bardziej na żółto.Ale na razie (odpukać) w pięknym rozwoju i nie wiedać obumierania

czy ktoś wie moze jak to utrzymać? szczegóły na fotkach

widok z góry

glon-nitka-bok.jpg

glon-nitka-bok2.jpg

glon-nitka-z_gory.jpg

zwisająca nitka w powiekszeniu

glon-nitka-powiekszenie.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobny,ale chyba nie ten, chociaż masz rację ze wyglada na jakaś Ulvę...

Parametry

NO3 - 1

Fosforany 0,04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam tego samego glona, myślę, że jest to właśnie ulva faciata. Moje akwa ma 1,5 miesiąca więc jeszcze podczas dojrzewania... póki co wyrywam w miarę na bieżąco raz w tygodniu i rośnie coraz mniej.. mam nadzieje, że przestanie.

54 L bez sumpa, kaskada + odpieniacz DIY, światło 2x24W (aktynika+biała), koralia i stara pomka po filtrze, 8kg skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

IMHO to wygląda na taśmę, Enteromorpha sp. Pełno tego pływa w Bałtyku, fajnie że daje radę w wyższych temperaturach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej dzieki za identyfikację. To właśnie to:) tyle że tych garunków jest coś ok 50 i bywają też ciepłolubne.z tego co doczytałam to często pojawiają się zezonowo w miejscach z odpływami.Są też używane jako pasza dla zwierząt. Do Ulvy im blisko bo niektórzy uważają ze podział jest sztuczny, i powinien byc rodzaj Ulva. Ale praktycznie to jest przynajmniej jasne do rozpoznania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.