Skocz do zawartości
Browar

HQI-pytania techniczne-nie aż tak OT...

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie, HQI...

Uważane za najefektywniejsze źródło światła, ale ich sprawność elektryczna nie jest chyba taka wielka, skoro grzeją się jak małe piecyki;)

Czy ktoś spotkał się z czymś takim jak `JAKOŚĆ` światła HQI?

Przykład: mimo iż koralowce otrzymują wystarczjącą ILOŚĆ światła z np. T5, PC, T8, to lepiej rozwijają się pod HQI, mimo iż natężenie jest relatywnie mniejsze...

Czy ktoś stosuje elektroniczne układy stabilizujaco zapłonowe do HQI(150W)?

pozdr

Show Must Go On... mlv87@interia.pl Browar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytalem, to hqi daje pelne pasmo, stad lepsza "jakosc" swiatla. Swietlowki, nawet pieciopasmowe, nie daja pelnego spektrum

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapłon do HQI widziałem w cenach 110-150 zł zależnie od firmy. Znajomy sam sobie złożył i wyszło go to 80zł. Myśle że warto dołożyć 30 zł i mieć go w pożądnej obudowie a nie w puszce po lodach czy czymś podobnym :(

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile kosztowal sam zaplon, ale moze nie najpiekniejsza oprawa do HQI 150W z szybka z filtrem UV i elektronika zebrana w ladne czarne pudelko kosztowaly 230zl. Takze nie wiem czy wogole warto bawic sie w jakies majsterkowanie straszne.

pozdr,

e2rd Darek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy mówimy o tym samym...

takie układy w USA kosztuja ok. 155$ dla 150W

Pytam o układ do którego nie trzeba już magnetycznego statecznika, po prostu 2 wyjścia do końcówek żarnika:yes

pozdr

Show Must Go On... mlv87@interia.pl Browar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nikt tu nie załapał o co chodzi.

By działało musisz żarnik podłaczyć do startera a starter do 220 V. Oprawa tylko po to by jakoś to wygladało (no i może szybke UV było gdzie zawiesić)

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem wyżej, widziałem w ofercie vossloha, a ceny nie znam ...

www.vossloh-schwabe.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.