Skocz do zawartości
arzal

jaki żarnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

jaki wybrać żarnik HQI 150 W. Chodzi mi po głowie BLV aktualnie jadę na AquaMedic może podpowiecie z których jesteście zadowoleni( z doświadczenia)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przez rok "jechałem" na AquaMedic 10000K 150W, potem zmieniłem na BLV i .... i do dzisaj tzn po następnym roku po zapaleniu żarnika BLV nie rozwijają się tak korale jak przy AquaMedicu, niedługo wymiana wiec wracam do pierwotnego.

Większośc miała ostanio problem z tym BLV coś podobno namieszali z "gazami" w środku , ale moga to byc ploty, ja w każdym razie widzę róznice na niekorzyść BLV.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest nowy żarnik Am 16000K , nie widziałem jak świeci ale może spróbujesz pierwszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie ja walcze z tym pomyslem 16000k obecnie jade na blv i strasznie mi rosna twardziele niedlugo dluto i kuje :) ale za zolte jestem zwolennikiem bardziej niebieskiego swiatla wiec albo 13000k aqualine albo 16000 ma ktos taki palnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w dwóch zbiornikach dwa różne żarniki, jeden Sylvania 150W 10000K i ten daje jasne żółte światło, ale to nie to :-( , drugi 150W AM 10000K, który wiadomo ma 13000K i ten jest ok, ładniejsze kolory, przyjemniejszy, no ale akwarium już jest ciemniejsze. Podejrzewam że 150W 16000K będzie już dużo ciemniejsze i w miejsce 150W trzeba by włożyć 250 W, a 150 W do niższych baniaków. To moje zdanie po porównaniu 10000 z 13000K u siebie w domu, ale jak ktoś sam się skusi na 16000K to chętnie posłucham opinii :) , ale tylko kogoś kto miał doświadczenie wcześniej z 10000K i z 13000K.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.