Skocz do zawartości
syciu

Zasilenie sumpa inny poziom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o szybką poradę czy tak może być - a w sumie nie ma wyjścia - musi być :-) tylko czy będzie poprawnie działac.

Sumpa będę miał za scianą w pomieszczeniu - łączna wysokość sumpa z podestem to 55 cm - ale dopiero wczoraj się okazło że wyjście z komina z akwarium jest na wysokości 35 cm od poziomu ponieważ akwarium stoi na stelażu o wysokości 40 cm i tu pojawiło mi się pytanie - czy woda poleci do sumpa ponieważ przez to że w sumie nie ma różnicy poziomów (a nawet splyw do sumpa wyżej niż spływ z akwarium - tzn dno) będe musiał podejść rurka trochę w góre przed sumpem i dopiero do sumpa - inaczej sie nie da - będzie to działać czy juz jednym słowem lipa?

z góry wszystkim dziękuje za info.

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg praw fizyki będzie :) bo poziom wody w zbiorniku główny będzie wyższy niż w sumpie, ale nie wiem jak to będzie się sprawować w praktyce np. czy czasem nie będzie problemu z regulacją.

PozdrT

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj wymiary na jakich jest dno sumpa i akwarium głównego...

ogólnie wg prawa fizyki woda w naczyniach połączonych bedzie dążyć do ustalenia równego poziomu, woda w kominie sama podniesie się do takiego poziomu (wyzej niz dno supma) az zacznie spływac grawitacyjnie (wazne aby rura spływowa była jak najbliżej dna sumpa).... i bedzie tego nawet plus :) nie będzie charakterystycznego siorbania ponieważ komin nigdy nie będzie pusty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mnie pocieszyliście koledzy :-)

A wiec - dno sumpa jest na wysokości 2,5 cm od podłogi a dno akwarium 42 cm tylko ze podejscie do sumpa pójdzie wgóre jakies 15 cm i dopiero do niego ponieważ sama ścianka sumpa tak jak pisałem ma 45 cm a dno akwarium 42 minus grubość blatu (3,6 cm) i profil stelaża (4 cm) i tyle co wyjdzie z zakrętu rurką i potem przez ścianę i w górę lekko :-) i do sumpa.

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#256333 adam1203 :

(wazne aby rura spływowa była jak najbliżej dna sumpa).... i bedzie tego nawet plus :) nie będzie charakterystycznego siorbania ponieważ komin nigdy nie będzie pusty :)

czyli co w kominie włożyć tylko w spływ sitko spływowe czy kawałek rury? akwarium mam wysokie na 60 cm a komin nie pamiętam teraz ale coś około 55 cm może mniej.

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gotową, kupna rure spływową (zaślepiona na górze i ponacinana na całej długości) jezeli "transport" wody będzie szedł pod górkę to pamietaj aby szczyt tej górki nie był wyższy niż poziom lustra wody w akwarium. (przy braku pradu zapowietrzy sie i lipa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no szczyt lustra wody będzie na wysokości około 95-97 cm a górna krawędź sumpa na wyokości 47,5 cm

czy zostawić sumpa wysokiego na 45 cm czy wstawic na 40 cm? te 5 cm coś robi czy sobie odpuścić?

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.