Skocz do zawartości
Jader

Błazenki - agresja międzygatunkowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w akwarium jednego ocelarisa i jednego clarkii (tak wyszło). Od paru dni ocelaris (mniejszy) jest totalnie prześladowany przez tego drugiego. Co jest grane, czy jest szansa, że jakoś sobie ustala wzajemne stosunki czy oddać któregoś, czy może dokupić im po jednym do pary? Na razie ocelaris jest w kominie, gdzie przeskoczył i przecisnął się przez kratkę :/

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryby terytorialne i jest to normalne. Jeśli nie znajdą swoich rewirów to będą tak walczyc ciągle a dokupienie kolejnych nic nie pomoże. Rozwiązaniem może być ukwiał bądz koral dla każdego tak by się w nich chowały i wtedy można im dokupić rybe do pary..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3 ukwiały, 3 ocelarisy i 2 percula w 570 litrach i co? - zero współpracy, samicę percula musiałem odłowić do sumpa była już ledwo żywa, samca nie mogę złapać, to niedobry pomysł trzymać w akwarium kilka gatunków błazenków, zawsze ten słabszy będzie skazany

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedys 2 ukwiały i 2 pary osellaris i frenathus każdy w swoim ukwiale po na końcach zbiornika 160L i był spokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak kombinowałem, że może jak będą 2 pary, to się agresja będzie lepiej rozkładała i będa się jakoś wzajemnie wspierać.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszysko może być możliwe :)

ważne żeby miały sie gdzie chować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.