Skocz do zawartości
Jader

Prośba o zaopiniowanie potencjalnych mieszkańców

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam czym dociążyć akwarium :) Na razie w 240L pływa sobie:

1x zebrasoma flavenscens

2x pomacentrus auriventris

1x babka diamentowa

1x amamphiprion ocelaris

1x amphiprion clarkii

do tego kilka krewetek

Pytanie czy i co można dołożyć? Skały mam sporo, filtracja wydaje się działać aż za sprawnie (NO3 niemierzalne).

Zastanawiam się nad błazenkami - czy dokupić im po parze czy raczej wymienić jednego, czy zostawić.

na oku mam jeszcze następujące ryby (nie to, że wszystkie bym chciał kupić, tyle, że coś z nich bym chętnie u siebie widział):

Pseudocheilinus hexataenia

Labroides dimidiatus/ Diproctanthus xanthurus - generalnie jakiś czyściciel?

Nemateleotris decora lub inny

Ecsenius bicolor - nie będzie kolidował z babką?

Pterapogon kauderni - bardzo mi się podobają i chętnie bym ze 3 sztuki zakupił

z innych zwierząt:

Enoplometopus sp. (mini homar)

jeżowiec - czy warto? nie stanowi jakiegoś zagrożenia?

ukwiał dla błazenków - hm... tu mam zgryz, bo nie chciałbym przeszarżować ze zbyt wymagającym zwierzakiem

Będę wdzięczny za jakieś rady, sugestie, przestrogi, inwektywy...

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Valenciennea puellaris

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bump. Nikt mi nic nie podpowie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

decora jest sliczna :) polecam fjana ryba, ale trzeba uwazac bo podobno potrafi wyskoczyc z akwa. u mnie sie trzyma z dala od krawedzi ale mam wiekszy zbiornik. Dimidiatus zalezy jakis sie trafi, ja mialem juz 3 dwa byly super spokojne i tylko czyscily ryby ale lubily skakac i im sie udalo :) a trzeci okazal si ebandziorem i strzelal w moja tridacne i mam wrazenie ze podgryzal stylophore. bicolor jest smieszny ale u mnie zaczal szlec z piaskeim mieszka w rurce od konstrukcji skaly i przez rure wyrzuca piach na szczyt skaly :) nie wiem o co mu chodzi:P nieiwem jak dogada sie z ta babka ktora juz masz. Hexateni nie mialem ale wszyscy ktorzy maja mowia ze z czasem to straszny agresor. ukwial wiadomo ze sam lazi po akwa i kiedys moze zrobic sobie wycieczke ktora bedzie cie kosztowala wszystkie inne korale w akwa. apogony sa smieszne i zazwyczaj fajnie sie prezentuja i trzymaja w grupie-lawicy.

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie. O wyskakiwanie się nie martwię, bo mam zakryte akwarium. Agresorów mi już nie potrzeba, a babka pewnie jedna wystarczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.