Skocz do zawartości
Mr_Garden

Ukwiał "pluje" na biało!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Dosłownie przed chwilą zauważyłem mętną wodę w zbiorniku (zapaliłem szybko aktynike) i co ujrzałem... mój ukwiał pluje (z otworu gębowego) jakąś białą substancją... początkowo były to długie obślizgłe gluty a teraz puszcza taką mgiełkę, w akwa zrobiło się lekkie mleko... Dziś dostał kostkę mrożonego kryla (zawsze ją lubił)... zauważyłem też, że zaczął łazić przelazł jakieś 10cm. Co mu może dolegać? Mieliście takie "klocki" u siebie? Jest to ukwiał symbiotyczny, moje parametry dziś mierzone w południe:

Ph-8.0

Kh-10 (trochę przegiąłem)

No3-15

Po4-0,2

SiO-0

Ca-430

Mg-1050

Dziś podałem na wieczór (pierwszy raz) turbo strontium, coral bulider i Tech M Kenta wszystko według zaleceń z ulotki, ukwiał zamiast schować się do stopy pluje dalej z polipami na wierzchu.... ta substancja (o ile tak to można nazwać) może być szkodliwa dla ryb/krewetek innych korali? Mam na razie same miękkie i 1 LPS'a. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

P.S.

Rano opisze jak to wygląda.

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisales jak dlugo masz ukwiala w akwarium. A to kluczowa informacja. Jesli to swierzak - to normalne. Jesli mieszka juz ladnych kilka miesiecy a do tej pory rosl i mial sie dobrze to ewidentnie cos nabroiles. Czegos niedopilnowales lub z czyms przegiales.

Pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Chodi,

Dzięki za wpis, zapomniałem dodać, że wczoraj przekładałem skałę (muszę zrobić więcej miejsca na korale) i tym sposobem ukwiał wylądował w wiadrze na 20 min. Myślisz, że to mogło być przyczyną? Ukwiał jest od początku u mnie tzn. ok 10 kwietnia (był odkupiony od akwarysty-nie ze sklepu). Obecnie jakby sytuacja się poprawia, tzn. jest mleko ale ukwiał już nie "pluje", widać że odpieniacz też trochę swoje zrobił bo jest pół kubka syfu. Czy to mleko zejdzie samo, czy mam je jakoś od filtrować? Wstrzymać się z karmieniem ukwiała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przefiltruj wode przez wegiel.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z uczelni... woda jest kryształ ukwiał napompowany i chyba jest ok... zastanawia mnie tylko ta substancja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że ten ukwiał po prostu oddawał do wody.. produkty przemiany materii. Pamietajmy, że to po prostu duży polip. Nie powinno więc dziwić, że wydala więcej niż drobnopolipowe koralowce. Jednak z wydalaniem "mgiełki" się jeszcze nie spotkałem :)

Może miał niestrawność? :) Prawidłowe odchody wyglądają właśnie jako długie ciągnące się gluty. Często maja kolor.. brązowy ;>

Złe samopoczucie ukwiałów zazwyczaj objawia się dużo mniejszym napompowaniem. Martwić może też utrata koloru, lub niepełne wysuwanie "tipów". Jeżeli takie symptomy nie występują to na razie nie ma się czym martwić. Z dozowaniem różnych cudnych preperatów bądź ostrożny. Przedozowanie mikroelementów może ubić całą obsadę. Ukwiały są proste w utrzymaniu i przy miękkiej/lps obsadzie podmiany powinny być wystarczające. Jeżeli jednak zależy Ci na uwydatnieniu kolorów to stosuj preparaty, ale w 1/2 zalecanej dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Mandaryn dzięki za wyczerpujące info :)

Odchody daje prawidłowe, właśnie długie i brązowe. Dziś jest już spokój, mam nadzieję, że to była tylko taka jednorazowa "niestrawność" hehe Cały czas jest napompowany więc źle mu raczej nie jest. Z mikro nie przesadzam, ale zrobię tak jak piszesz, teraz skupiam się na utrzymaniu KH, Ca i Mg na dobrych wartościach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.