Skocz do zawartości
MisieKartuzy

Co o tym sądzicie???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Od dłuższego czasu biernie obserwuję forum i zbieram niezbędne informacje do założenia swojej (jak na razie z przymkniętym okiem) :) rafy.

Do tego celu zakupiłem 100 litrowy bamiaczek, ktrego zabódowywuję i kompleuję sprzęt, tylko że końca sam jeszce nie widzę.

Ostatnio wpadł mi w ręce 120 litrowy zbiornik, który właściciel wpisał na straty. W pokrywie są zainstalowane 2 świetlówki POWERGLO. Tak więc planuję wykorzystać akwarium tymczasowe do uruchomienia solniczki, aby następnie zrobić wielkie chlup do drugiego już skończonego, (właściwego) akwarium.

Filtracja w pierwszym to będzie filtr wewn. i miniflotor plus skała, tylko że nie mam możliwości wykonania regulacji poziomu wody w odpieniaczu za pomocą samego urządzenia, lecz poziomem wody w samym zbiorniku. Przoblem w tym że nie mam pojęcia na jakiej wysokości poziomu wdy pracuje miniflotor licząc od podstawy urządzenia. Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Drugim dużym problemem jest brak filra RO. A nie stać mnie na razie na jego zakup. Wyczytałem wcześniej na forum, że można jego obejść za pomocą żywicy MB400.

Uważam że u mnie woda z kranu jest w miarę czysta i załączam parametry wody które znalazłem na stronie wodociągów:

Żelazo mg Fe/dm 3 - 0,01

Mangan mg Mn/dm3 - 0,008

Azot amonowy mg NH 3 NESS/dm3 - 0,29

Barwa mg/dm3 jedn. CoPt - 4

Mętność jedn. FTU - 1

Azot azotynowy mg/dm3 N-NO2 - 0,012

Azot azotanowy mg/dm3 N-NO3 - 0,31

Twardość ogólna mg CaO/dm3 - 312

Odczyn pH - 7,67

Nie jestem zbyt dobry z chemii, tak więc prośba do wszystkich chemików aby się wypowiedzieli w tej sprawie, czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku. Mam nadzięję że dzięki wam będę mógł się szybciej cieszyc swoim akwarium.

Z góry dziekuję i pozdrawiam!

Maciek

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wody to nigdy nie wierz temu co dostawcy wody mowia i pisza. Czysta woda z dobrego RO plus dobra sol i masz swiety spokoj.Dopoki nie masz sowojego filtra najlepiej poznaj jakiegos morsczaka i u niego zaopatruj sie w wode z RO.

Jezeli chodzi o miniflotor to bedziesz musial poprobowac - poziom zalezy od mocy pompki. Ja swojego regulowalem jeden dzien i pracuje ok.

Z filtra wewnetrznego zrezygnuj. Moja rada - jezeli masz miejsce za akwarium - zrobic pudelko przelewowe i za akwarium postawic panel na odpieniacz i grzalke.

pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymonie panel odpada.

To ma byc szybkie uruchomienie aby skała sobie dojrzała.

Zresztą i tak potrzymam te akwarium z 3 miesiące, chlup obsadę do nowego i stare akwarium zmieni właściciela albo pójdzie na kwarantannowy.

PZDR.

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie i tak zrezygnuj z filtra wewnetrznego - ja przez jakis czas mialem, zlikwidowalem i nic sie nie zmienilo, poza tym, ze jest wiecej miejsca w akwa. wstaw odpieniacz, mocna cyrkulacje, grzaleczke i ok.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tego pokolca (zagloweczka?)to przy 100 - 120 litrach tez raczej mozesz z planowanej obsady skreslic

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj na allegro beczek takich niebbieskich kiedys widzialem ze byly po 30zl i to rone nawet 200l:)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.