markus383 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2010 Witam!! Dysponujecie może dokładnymi planami na zrobienie dużego odpieniacza(akwarium w granicach 200L)?? Te wątki sobie przejrzałem, ale nie ma tam jak krok po kroku i z dokładnymi opisami zrobić taki odpieniacz. Po prostu mam słabą wyobraźnię może :/ Pzdr!! Mateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus383 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 Zdjęcie z tego forum: Chciałbym zrobić coś takiego dla siebie, tylko wogóle nie wiem jakie rury zamontować i pompę do akwarium do 450L maksymalnie, bo jeśli będę chciał kiedyś większą rafkę to byłby na przyszłość. Może ktoś napisać gdzie takie rury kupić i jak je montować? Jakim silikonem?? Mój tata by mi go zrobił i chciałbym znać jak najwięcej szczegółów. Pzdr! Mateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 Witam. Samo zrobienie odpieniacza to bułka z masłem. Potrzebne są tylko materiały. Z tego rysunku już dużo widać. Na sieci widziałem także gdzieś wymiary. Np inne odpieniacze: ATI BM 200, inny stożkowy, Deltec - wykaz części, Deltec - wymiary Polecam pomajsterkować trochę i oczywiście zamieścić cała dokumentację w dziale DIY. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 1. Rury można kupić na allegro w odcinkach 50cm [na jednej z aukcji nawet Ci je dotna na twoj wymiar] 2. Pompa np. AB 2000/1 dostępna w większosci sklepów akwarystycznych [tych lepiej zaopatrzonych] z morszczyzna 3. Nie silikony zadne tylko acrifix [skiba ma] 4. Hydraulika w markecie budowlanym lub akwarystyczna tez np. od Skiby 5. Zwezka i tlumik do pompy - znowy Skiba Pozostaje podocinac i posklejac, podlaczyc i pienic , jeszcze opublikowac w DIY Tylko niech ktos dobry sposob polaczenia kubka z odpieniaczem podda Pozdrawiam Maciej Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus383 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 Szukam rur PCV przezroczytych. Na żadnej aukcji nie wiedziałem. Możesz podać na PW linki do aukcji?? Kto to jest Skiba?? Nie znam nicków z tego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus383 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 Skiba- już się zorientowałem o kogo chodzi Nie jestem technikiem i czy mógłbyś podać wymiary jakie byłyby odpowiednie do takiego odpieniacza?? Do czego służy ta rura wychodząca z trójnika wewnątrz odpieniacza?? Jakiej średnicy sa te trzy złączki po prawej stronie na dole?? Do czego służy ta trzecia rurka od dołu wychodząca ze ściany zewnętrznej?? Pzdr!! Mat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 #264597 markus383 :Do czego służy ta rura wychodząca z trójnika wewnątrz odpieniacza?? Jakiej średnicy sa te trzy złączki po prawej stronie na dole?? Do czego służy ta trzecia rurka od dołu wychodząca ze ściany zewnętrznej?? Pzdr!! Mat Dostałeś plany, wymiary różnych odpieniaczy, co należy robić, co zastosować, gdzie znaleźć poszczególne elementy. Jeżeli jednak jeszcze, jak widać, wiele rzeczy jest niejasnych, to sugeruję odpuścić ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 markus, odpuść, kup odpieniacz, to nie takie wiśta wio, nie wiesz o co chodzi, jak to ma działać tak naprawdę i nawet jak zrobisz, to może się okazać że nie dziala tak jak powinno i i tak bedziesz musiał kupić. Gdyby tak łatwo było zbudować odpieniacz, to nikt by ich nie kupował Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2010 Moze zlecisz komus prace. Sebastek tu: http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=26580 klei fajne stozki. Moze dla Ciebie by zrobil. Mozesz sie ewentualnie wzorowac na jego projekcie. Najlepiej poprzegladaj sobie wszystkie fotki z tego topica moze Ci sie cos rozjasni. Co do rur to: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=rura+plexi Pozdrawiam Maciej Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus383 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2010 Muszę koniecznie spróbować zrobić taki odpieniacz w moim domu. To są już chyba dwa ostatnie pytania z mojej strony w tej kwestii: 1. Czy takie wymiary będą dobre?? 1 10cm 2 15cm 3 10cm 4 37cm 5 5cm i srednica 7cm 6 2cm 2. Czy można zastosować inną pompkę?? Np. New Jet 1200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2010 #264768 markus383 :Muszę koniecznie spróbować zrobić taki odpieniacz w moim domu. To są już chyba dwa ostatnie pytania z mojej strony w tej kwestii: 1. Czy takie wymiary będą dobre?? 1 10cm 2 15cm 3 10cm 4 37cm 5 5cm i srednica 7cm 6 2cm 2. Czy można zastosować inną pompkę?? Np. New Jet 1200 Wszystko OK a i tak nie będzie działać Nie jakaś tam złośliwość tylko dobra rada kup odpieniacz, a nie zmarnujesz kasy. Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus383 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2010 Dobra, w takim razie sobie daruję. A co myślicie o takim urządzeniu - Octopus BH-100 lub NW-110-6520?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach