Skocz do zawartości
Qbab

zbieranie info do bazy danych

Rekomendowane odpowiedzi

Co powiecie żeby w tym topic'u dokładać posty zawierające info o ciekawych artykułach o naszym hobby lub życiu z okolic rafy w formie:

"przedrostek 'druk'; tytuł czasopisma; rocznik; miesiąc; strony; slowa kluczowe"

w ten sposób stworzylibyśmy sobie bazę danych bo wpisująć w wyszukiwarce forum nazwę ryby i druk dostaibyśmy zebrane info o drukowanych tekstach dotyczących tego tematu. Takie coś dodatkowo ma tą zaletę że zawsze można uzupełniać i edytować dzięki czemu może stać się sporym zasobem wiedzy. I nie jest to łamanie żadnych praw autorskich bo nie przepisujemy tekstów a jedynie dajemy o nich info.

Taki pomysł przyszedł mi do głowy jak przeglądałem roczniki NG i zastanawiałem się w którym numerze czytałem o tym czy innym zwierzaku, w sieci łatwo poszukać ale przeglądnąć stos pism to spora praca.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:yes jestem calkowicie za!! Juz teraz tone w stosach gazetek. W tych calych spisach ktore daja ciezko sie polapac.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

druk; National Geographic (ang.); cotober 1990; vol. 178; no 4; 2-39; Suruga Bay, frogfish; murena; ukwiał; rafa; ryba; krab; zdjęcia

Na szybko taki przykład jak to sobie wyobrażam

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ten pomysł rozszerzyć o bazę danych artukułów zamieszczonych w sieci (tytuł, bezpośredni link i krótki opis). Co nam po tym że będziemy mieć listę artykułów czasopism skoro tylko garstka będzie je posiadać (myślę że to już nie te czasy, żeby np. biegać po bibliotekach).

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna to zrobic w excelu albo jakims programie z wyszukiwarka. Wtedy wystarczy wpisac fraze i pochwili mamy wszystko jak na tacy. Można tez zrobic caly dzial czy forum osobne na stronce.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no alex ja do tej pory biegam po bibliotekach, sporo czasopism można kupić na bazarach - tak jest np z angielskimi NG w Krakowie.

Co do nowego działu lub lepszej organizacji to oczywiście że tak - jak Przemek znajdzie czas i miejsce to przecież każdy coś dorzuci i się rozrośnie szybko. Linki też mogą być ale one często się dezaktualizują niestety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.