Skocz do zawartości
dolec

czym dociac szkło?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jak w temacie wiem ze szkło tnie sie specjalnym nozykiem moze ktos cos mi podpowie w jaki sposob dociac szklo?

mam nozyk dzis robilem proby ciecia no i nie wychodzi mi to najlepiej czekam na podpowiedz :waving

85x60x55h LR20kg LS9,07kg LED DIY około100W Wave Motion 8000 BLAU odpienek TURBOFLOTOR BLUE 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej będzie nożem do szkła :waving Widziałeś kiedyś jak robi to szklarz?

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawałek deski (prostej) :waving lub miary kątówki, mocno dociskając nóż do szkła przesuwasz wzdłuż, następnie najwygodniej jest wyjechać kawałkiem szkła, który jest nam zbędny ponad krawędź blatu na którym tniemy. Lekkim uderzeniem dłoni łamiemy taflę szkła w miejscu nacięcia :)

P.S.

Linię nacięcia najlepiej jest dać na krawędź blatu, wtedy po uderzeniu dłonią pęka idealnie.

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem jak to robi szklarz

blat stołu wyscielany kocem lub inna tkanina (pewnie chodzi o poslizg szkła) naniesienie wymiaru na szkło i ciecie tu nastepuja sie schody w moim przypadku bo odlamanie nie potrzebnej czesci szkla mi nie wychodzi albo stary tepy nozyk albo malo zdecydowane ruchy przy przelamaniu szkla

probowalem nawed pod zaznaczona linia po nozyku podkladac linie aluminiowa ale szklo nie chcialo peknac po lini zaznaczonej ciecia

jak tak dalej pojdzie to zabraknie mi materiau

85x60x55h LR20kg LS9,07kg LED DIY około100W Wave Motion 8000 BLAU odpienek TURBOFLOTOR BLUE 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee tam. Moim zdaniem za bardzo się cackasz :waving Ważną sprawą jest, aby linia cięcia dochodziła do samych krawędzi szyby, inaczej właśnie nie chce pęknąć, tak jak robisz czyli podkładanie czegoś pod linię cięcia jest ok, tylko nie podkładaj pod całą szybę tylko pod samą krawędź, włóż tam np. rękojeść noża, naciśnij, i jeżeli cięcie jest od krawędzi do krawędzi to nie ma bata, musi pęknąć :)

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tnij nożykiem tak zeby zrobic jedno nacięcie.Nie powinno sie drugi raz jechac po szkle nożykiem bo ci krzywo pęknie.

360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.