Skocz do zawartości
Jacek1305765940

czy do rozpuszczenia ca(oh)2 koniecznie woda z RO

Rekomendowane odpowiedzi

hejka, witam ponownie, nie ukrywam z chemii jestem cienki, ale czy do roztworu ca(oh)2 koniecznie trzeba urzywac wody z ro , a czemu nie wody z akwarium , uzylem dla eksperymentu takiej i pomierzylem parametry, ph- bardzo wysokie , kh- bardzo wysokie, ca-jest duzo ....... i wyszlo chyba ogolnie zadowalajaco, to wlaściwie czemu nie woda z akwarium tylko czysta z ro ??????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wsypalem proszku do swiezej solanki do wytracil sie osad, nie wierze ze u ciebie nie

W wodzie RO rozpusci sie proszku znacznie wiecej, wiec wiecej Ca dodasz do baniaka. I tyle.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie ze sie nie wytraca, ale zlalem z akwarium dodalem ca(oh)2 , bylo metne i biale i postalo i wsio opadlo na dno a nad tym bialym byl klarowny roztwor ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe stary ale kombinujesz, jak kon pod gore, oj stracisz kasy stracisz zanim ci cos zacznie dzialac...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinujcie bo dodacie g...o a nie wapń do akwarium. Proponuje ładnie rozrobić dwie łyżki stołowe w 5l wody z RO dobrze potrząsać i odstawić aż się wyklaruje. Podawać roztwór tylko czysty z góry.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie bardzo kumam jak chcesz to zrobić - bo albo mnie logika zawodzi albo nie wiem co:

- woda RO jest SŁODKA

- woda z akwa jest (powinna być w morskim) SŁONA :)

a do uzupełniania odparowanej wody stosujemy wodę SŁODKĄ żeby nam się nie zmieniało zasolenie, co też się dzieje jak dolewamy wody SŁONEJ - poprawcie mnie jeśli gdzieś mój tok myślowy zboczył na manowce :)

a poza tym jak chcesz dodawać kalkwasser do wody z akwarium, uzupełniająć wodą z akwarium wodę z niego odparowaną (której tam coraz mniej będzie) - dobre dobre - uf ale sobie język połamałem

Jak wiadomo z pustego i salomon nie naleje (podobno choć się chyba on sam nie wypowiadał na ten temat) więc jak chcesz dolewać wody z akwarium której coraz mniej będzie do tego samego akwarium i mieć ten sam poziom wody i zasolenia?

No chyba że chcesz podkradać wodę swoim słodkowodnym rybciom i z czasem skazać je na wyschnięcie :)

Nudzicie się chłopaki chyba że sobie takie problemy "natury egzystencjonalnej" :) :) :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym jak doda sie wodorotlenek wapnia do wody slonej to wapn straci sie z weglanami i bedzie d..a a nie wapn. nie bedzie ani wapnia a i kh siadzie, wiec bez sensu. no i smk slusznie stwierdzil, ze stopniowo wzrastalaby gestosc

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka, nie zrozumielismy sie, chodzi mi o to ze z akwarium zazwyczaj paruje stala ilosc wody i oczywiscie aby nie zmieniac zasolenia codziennie te wyparowana dawke wody uzupelniamy przy okazji dodajac wapn w formie jonow pochodzacych z rozpuszczenie ca(oh)2 w slodkiej wodzie, ale w ten sposob mozemy dodac tylko okreslona ilosc wapnia i moze go byc zamalo i wtedy sie stosuje metode balinga albo rozpuszczanie caco3 przy pomocy dwutlenku wegla i to ... wiadomo, ale czy czasowo jak za malo wapnia to jego czesc dodajemy: ca(oh)2 jako dodatek slodkiej wody i reszte jako ca(oh)2 rozpuszczony w wodzie pobranej z akwarium, w ten sposob nie zmieniamy zasolenia wody w akwarium, a dodajemy wieksza ilosc wapnia, a obydwa roztwory jak postoja to sa klarowne, nadmieniam ze ja jeszce nie mam nieszacza wapnia i dodaje roztwor kropelkowo w nocy, co prawda nie mam jeszcze zadnego zwierzaka ale w moim przypakdu na razie chodzi tylko i wylacznie o cwiczenia ..... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szymon zrob sobie pomiary roztworu slonej wody i ca(oh)2 , zapewniam ze ph bardzo wysokie , kh bardzo wysokie i wapn bardzo wysoko, ja mierzylem i wyszlo ph powyzej 9 napewno , do takiej skali mam test, kh > 30 i ca > 1200 mg/l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam cię że na razie dodawanie kropelkowe kalkwasser czyli mix Ca(OH)2 i slodkiej wody (z RO) będzię bardziej niż wystarczające dla twojego akwa.

A w momencie kiedy już nie będzie to się będziesz już dużo wcześniej zastanawiał nad zautomatyzowaniem procesu za pomocą reaktora z mixerem wapna lub balinga i pomp dozujących.

Poza tym przypominam ci ze kalkwasser (czyli juz rozpuszczony w wodzie słodkiej roztwor) podajemy baaardzo powoli do słonej wody w akwa - kropelkowo, bo gdy nie jest on podawany powoli to się wytrąca i jest problem z równowagą jonową w akwarium.

Czyli podsumowując rozpuszczanie Ca(OH)2 w wodzie słonej daje ci:

- wzrost zasolenia a co za tym idzie brak stabilnych jego parametrów a co za ty z kolei idzie niezadowolone korale

- bajzel w równowadze jonowej akwarium

- nadal niedobory wapnia w akwarium

Jak więc widzisz Ca(OH)2 pasuje do rozpuszczania w wodzie słodkiej a nie słonej.

Jeśli w czymś się pomyliłem to mnie poprawcie ale tak ja to widze.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek - dodajac na oko CaOH2 do wody slonej moze byc tak, ze iloczyn rozpuszczalnosci weglanu wapnia nie zostanie przekroczony i wszystko bedzie ok, ale jezeli przedobrzysz chociaz o 1 mg to "po wszystkiemu". po co kombinujesz z ta slona woda? nie kumam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka , zgadzam sie z toba szymon, juz tego doswiadczylem, jak przekroczysz dodatek ca(oh)2 a wlasciwie to chyba jonow wapnia to sie wsio wytraca na szybkach w akwarium , juz tego doswiadczylem i troszeczke sie oskrobalem, ale ja moge sobie narazie na takie eksperymenty ktore wbrew pozorom duzo ucza pozwolic bo nie mam zadnej obsady w akwarium , jeszce jakis czas tak pozostanie , dopóki nie bede mial odpieniacza i zywej skaly, chodzi mi tylko o to ze czasmi same uzupelnianie wyparowanej wody z dodatkiem wapnia ktore moze byc za male, mozna zamiennie zamiast balinga i reaktora, dodatkowo uzupelniac mieszajac dodatkowo slona wode z ca(oh)2 pobrana z akwarium, powtorze jeszcze raz CIENKI JESTEM Z CHEMI a to co pisze to opieram na pomiarach.. miedzy innymi roztworu slonej wody z ca(oh)2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobne zdanie wyrobilem sobie na temat zywej skały i tufu wapiennego, w calej metodzie berlinskiej chyba o ile dobrze skapowalem to chodzi o to ze na takiej skale i wewnatrz jej zyja bakterie, o ile wprowadzajc zywa skale od razu mamy duzo tych bakteri o tyle w tufie wapiennym zanim sie osiada i wewnatrz minipor skaly to troche czasu musi minac, wiec jeski ktos ma cierpliwos to moim zdaniem doprowadzi tuf wapienny do tego ze bedzie pelnil taka sama role jak zywa , tylko z zywa o wiele szybciej i napewno nie bedzie w akwarium dodatkowego zycia jesli bedzie sam tuff.., byc moze sie myle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ktos mysli ze na rafie wystepuja skaly wapienne bez dodatkow nawet pierwiatkow metali czy innych to jest w bledzie , natura naturą i jak sie tworzyly skaly na dnie oceanow i morz to ich tworzenie podlegalo takim samym prawom natury ............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Jacek nie igraj z chemią w akwa morskim - w tym akurat lepiej się oprzec na doświadczonych akwarystach na których i ja się opieram. Bez kombinowania. No chyba ze z ciebie dobry chemik.

Żywa skała nie różni się od tufu tylko bakteriami nitryfikacyjnymi. Jest (a przynajmniej powinna być) bardzo mocno porowata, a w porach poza bakteriami nitryfikacyjnymi siedzi kupa różnych żyjątek które przetykają te pory.

W zwykłej skale najczęściej te kanaliki bez robaczków zarastają glonami i skała jest tylko skałą i nie przyczynia się do filtracji.

Choć sporo osób trzyma w akwa to i to. Moim zdaniem bardziej dla dekoracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk ma rację jeśli chodzi o właściowości żywej i martwej skały.

Proponuje poczytać ciekawy artykuł, w którym na pewno będzie można wyrobić sobie zdanie co takiego ma żywa skała, a co tuf,

z reefkeeping.com =>>

"Live rock as a biological filter: Hit or myth?

http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rs/feature/index.htm

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast powracając do pytania czemu woda z RO, a nie z akwarium, to WYDAJE mi się, że :

Rozpuszczanie Ca(OH)2 w wodzie z akwarium(a więc takiej zawierającej różne inne jony) daje z grubsza roztwór Ca(OH)2 lecz:

1) W przy wytrącaniu białego osadu który pozostaje może zachodzić zjawisko współstrącania innych ważnych jonów (w tym głównie tych śladowych, po prostu są zamykane w strukturze krystalicznej osadu, w tym przypadku Ca(OH)2 lub CaCO3).

2) Woda z akwarium posiada pewne nasycenie CO2, więc automatycznie zmiejsza się w ten sposób ilość dodawanych jonów Ca2+ do wody z jednej porcji Ca(OH)2. Po protu wytrąca się od razu więcej CaCO3.

To tyle jeżeli chodzi o chemię.

Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.