Skocz do zawartości
Jacek1305765940

ile to nagla zmiana gęstości wody ....

Rekomendowane odpowiedzi

hejka , tak chcialbym byc szczesliwym posiadaczem jezowca , ale podobno sa bardzo czule na zmiane gestosci wody / zasolenia / , podobno traca kolce, i stad pytanko ile to w wymiernych jednostkach sa nieporzadane takie zmiany , powiedzmy ze moje zasolenie wynosi 1,22 ........... a odnosnie karmienia to podobna lubia brokuly to jak im je podawac , rzuca niby pod nos czy tak ogolnie na dno, i cale czy posiekane kawalki i jak duze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek - czy ty poważnie do tego swojego zbiornika chcesz teraz wpuścić jeżowca? Czy pytasz czysto teoretycznie? Bo wszyscy starają ci się jakoś tutaj delikatnie wytłumaczyć, że to co robisz jest lekko dziwne a ty zadajesz coraz bardzoej niepokojące pytania.:con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie cos ty,wiem ze teraz napewno nie przezyje, pytam teoretycznie bo przeczytalem ze tak jest znaczy ze nie znosza zmian gestosci wody i nie pisalo ile a ja wole wiedziec w jednostkach wymiernych ile ? ....

NIE MARTWCIE SIE NIE WPUSZCZE ZADNEGO BEZKREGOWCA DOPOKI NIE BEDZIE ZYWEJ SKALY, ODPIENIECZA I DOPOKI NIE BEDA STABILNE PARAMETRY WODY A AKWARIUM DOJRZALE

dziwne pytania lekko mowiac , moze i dla was dziwne ale ja juz jakis czas czytam o akwariach morskich i byc moze zadaje dziwne pytania bo nie znalazlem na nie dotychczas odpowiedzi - nio bo nie wiem naprzyklad jakie to sa duze zmiany gestosci wody, bo dla mnie duze to moze byc spadek z 1,022 na 1,021 a dla zwierzaka to spadek z 1.022 na 1,0218 i o to generalnie pytam bo naprawde nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka wsiem , nie obrazcie sie bo nie chodzi tu o obrazanie sie wzajemne, ale mowicie ze moje postepowanie jest conajmniej dziwne, moze i tak , ja jestem swierzy i zielony , wy macie akwaria spory czas i jak probuje na forum zapodawac cos co jest akurat inne niz powszechnie stosowane to moze i slusznie sie obruszczie i mowicie ze to nie wyjdzie o co pytam, pytanie tylko czy sami tego kiedys sprobowaliscie czy po prostu tak mowicie bo wsie tak mowia, nie znaczy ze mam zamiar wprowadzac jakas rewolucje w akwarystyce morskiej, ale to ze naprzyklad jezowca do mojego akwarium w stanie obecnym nie mozna wpuscic to i ja wiem , ale naprawde nikt tu nie wie? jaka jest dopuszczalna zmiana zasolenia wody dla tych zwierzat, a przypuscmy ze pada system automatycznego dozowania ubytku wody a was nie ma doma jakis czas a woda paruje...., i ile jej moze wyparowac przez co wzrosnie gestos ... aby zwierzak typu jezowiec przezyl i mial kolce ??????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stawiam ,że 3/4 może odparować, a jak szybko odparuje to kolce napewno nie zdążą wypaść :)....

A tak serio to chyba aż takiego znaczenia nie ma... widywałem w grecji jeżowce przy ujściu rzeczek do morza i całkiem dobrze się miały... a tam były spore różnice gęstości bo nawet jak się pływało to woda dziwnie załamywała światło gdy się mieszała...

Więc najpewniej to jakaś banialuka z małą zmianą gęstości....

W akwa morskich stosujesz od 1021 do 1026 kg/m3 gestość i taki skok granatowo-czarnym jeżowcom o których mówię różnicy nie sprawi... chyba ,że co dziennie będziesz go torturował takimi różnicami...

Więc bardziej zajmij się np. planowaniem porostu glonów w zbiorniku bo kolce wypadną mu z głodu :)

Hej

Pozdrófka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem ci tak. Powszechnie wiadomo, że szok termiczny jest szkodliwy dla człowieka i dlatego np. nie wolno gdy człowiek jest rozgrzany wskakiwać do zimnej wody. Oczywiście żeby było trudniej to jeden wskoczy i nic mu nie będzie a inny wskoczy i "zejdzie". Odpowiedz mi więc, tylko proszę dokładnie, jaka różnica temperatury powoduje szok termiczny a jaka z całą pewnością go nie spowoduje?

Wracając do twojego pytania. Zasolenie się wacha i na to nie ma rady. Czym zasolenie jest stabilniejsze tym lepiej. Jedne organizmy zniosą to lepiej inne gorzej.

Nikt nie poda ci tu laboratoryjnej recepty jakie wachanie jest bezpieczne, wszystko zależy dla jakich organizmów i jak rozłożone w czasie.

Skupiaz się na szczegółach nie istotnych w tej chwili. Skup się raczej na dobrych radach, które dają ci koledzy dotyczących ogólniejszych prawideł prowadzenia zbiornika morskiego.

Tylko dobrze na tym wyjdziesz.

A reasumując zasada jest jedna. Wszystkie parametry czym stabilniejsze - tym lepiej i taki stan staramy się wszyscy osiągnąć, czego i tobie życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacek , pewnie ze masz racje ze stabilne parametry , moim zdaniem nawet gorsze a stabilne sa lepsze, niz dobre parametry a mniej stabilne , bo zywy organizm sie przystosowuje oczywiscie w pewnych granicach, pytam tylko jakie zmiany parametru zasolenia sa akceptowane dla jezowcow, bo przeczytalem w knizce ze sa na to wrazliwe, co nie znaczy ze jak mi wyparuje 1 czy 3 liry wody to nie uzupelnie i bede czekal bo akurat taka zmiane paraetru zniosa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.