Skocz do zawartości
błażej

żarni 4500k

Rekomendowane odpowiedzi

czy pod takim zarnikiem można trzymać ukwiały, grzybowieńce.czy będom rosły rożliny typu pełzatki, czy akwarium będzie jakoś wyglądało,co trzeba zrobić aby je przystosować ,czy swietlówki aktniczne są konieczne

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz uzyskać efekt taki jak na większej głębokości- bardziej nieb. kolor światła to przydałyby sie aktyniczne świetlówki(stosowane są nawet dla żarników 10000'K a 4500'K mają jeszcze ciplejszą barwę). Bez nich światło żarnika 4500'K ma barwę taką jak słoneczna na b. małej głębokości 0,0-1,5m.

nie zauwarzyłem ,żeby to świato miało negatywny wpływ na korale zwłaszcza tak malo wymagające jak grzybowieńce... wręcz przeciwnie- w stosunku do świetlówek to 7 niebo...ale czy napewno potrzebujesz hqi do takiego zbiornika??? glonom i grzybowieńcom wystarczą dobrze dobrane świetlówki... chyba ,że liczysz na refleksy wodne i szybszy wzrost innych korali, albo masz głębokie akwarium...wtedy to co innego...

pozdrawiam ;-)

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lasius :

4500'K ma barwę taką jak słoneczne na b. małej głębokości 0,0-1,5m.

Krzysiek

coś nie bardzo , chyba , że w pochmurny dzień albo na duużej szerokości geograficznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam sprawdź spektrometrem... wszystko zależy od firmy która robi żarnik. akurat niektóre 4200 mają barwę rzeczywistą wyższą od 5200'K akwarystycznych...a 5200 to barwa światła słonecznego w pogodny zenit równikowy...+ dodaj ,że tam się liczy jeszcze barwa błękitnego nieba... reasumując: trzeba by odjąć jakieś 1000'K(niebo) by mieć jakieś pojecie o barwie bezpośredniego słońca na równiku. Poza tym nie wszystkie rafy leżą bezpośrednio na nim... a raczej w pobliżu zwrotników... gdzie zenit jest tylko 1 raz do roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Ilości kelwinów w pochmurny dzień to mój błąd :/ . A jeśli chodzi o barwę bezpośrednio słońca to mnie się wydaj że jest podobnie 5000-6000K . Ale jeśli piszesz o barwie swiatła w jakimś otoczeniu (woda na głębokości 0-1,5m) to zmienić się ona może znacznie. I zależy to również głębokości w danym miejscu bo dochodzi również spora ilośc światła odbitego z większych głębokości , to samo tyczy się temp barwowej światła( nie słońca) w górach gdzie może ona dochodzić do 10 000K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się... dlatego piszę o b. płytkiej rafie- gdzie główne odbite światło jest od skałek a nie od rozproszonego światła z głebin wody ;-) więc tam temp. barwowa spada albo jest bez zmian lub lekko wzrasta zależnie od koloru podłoża... ale w gruncie rzeczy to nie ważne czy jest 5000,6000,czy nawet 4000 dla grzybków przy oświetleniu hqi... bo i tak w każdym przedziale barw żarniki te dają wystarczającą ilość światła tyle ,że 4200 i 4500 wydają się bardziej żółte bo mają więcej czerwonego widma- jak mówię weź spektrometr to zobaczysz ,że niebiesko- fioletowych barw jest również dużo ;-). Żarniki 10000 stymulują nasze oko ograniczonym czerwonym i podbitym niebieskim(to podbicie jest niewielkie- raczej barwa wynika z ucięcia czerwieni) dlatego jest to rafa gęboka ok. 10m. Kwestia jest przyzwyczajenia się do barwy... ale właśnie aktyniki mogą dla naszych oczu podnieść temp. barwową takiego żarnika. Dla zoanthusów z płytkich wód np. lepszy jest 4200 czy 5200 niż 10000... podczas gdy dla grzybowieńców 10000 z tym ,że na 10000 trzeba uważać bo ma dużo UV i grzybki nie lubią jego bezpośredniej wiązki... musi być odbita i dość słaba. Pod 10000 mi się zamykały a pod 4200 bardzo mocno się otwierają jak tylko włączy się żarnik. a były w podobnym oddaleniu.

Ostatnio sporo czytałem na amerykańskich stronach(bo sam miałem dylemat czy stosować 4200) dla korali czy jest 4200 czy 10000 takiej różnicy nie ma (podobno najlepiej jest im przy ok. 6500). Najważniejsza różnica to w niebieskawym zabarwieniu rafy przy 10000'K i żółtawym przy 4200'K za to czerwone barwy glonów wapiennych nie są sinawe tylko mocno czerwone! a fioletowe są nadal fioletowe.

Zresztą powiem inaczej... zerknijcie na moje fotki tej barwy na ogólnym... dałem posta o 4200 żarniku hqi do 25 litrów rafy...p.s jedno zdjęcie robione było lampą błyskową więc ma zafałszowaną barwę... Clavularia jak się przyjrzycie urosła mocno- a zaczęła rosnąć dopiero po włączeniu hqi 4200 z boku przy świetlówkach o "dobrej barwie" nie rosła - więc zamiast barwy chyba faktycznie liczy się natężenie światła hqi bo i tak z każdego przedziału długosci fali światła wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem już ładne akwa na 5200(osram+ aktynika)) i widze też ładne na 4200 :)( dodam ze eksperyment zaciekawił nie od początku) . to co piszesz o zoantusach( z płytkiej wody)i żarnikach 4200i 5200 jest IHMO (nie wiem jak to nazwać) dziwne:), przecież jak kupujesz koral to nie jest na nim napisane na jakiej głębokości żył :). dodam jeszcze,ze odkąd mam żarniki 20000K zoanthusy wreszcie! wyglądają tak jak bym chciał( są niskie i ciasno ubite) czyli takie jak świeżo po dostawie :)

a i jeszcze jedno światło w akwa to nie jest aż tak bardzo skomplikowane, i nie trzeba do każdego korala dobierać innej barwy aby dobrze się czuł, wystarczy czas i pozostałe parametry na odpowiednim poziomie

spektometru nie mam ale jak Ty masz to weź go i zrób kilka pomiarów na rafie :)

pozdrawiam.

P.S jak coś to ma na zbyciu żarnik 70W 5200 i elektronike 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na http://reefkeeping.com był kiedyś artykuł na temat światła 4500k i wzrostu korali. Badano przebieg fotosyntezy pod HQI o różniej temp. barwowej. Wniosek był taki, że w każdym przypadku przebiegała tak samo (sic!).

PS. Podobno najlepsze efekty osiąga się kierując na akwa. bezpośrednio światło słoneczne (jak ktoś ma ogród zimowy to może się podobawić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile byś chciał za sprzęt? mam lampę całą na wymianę 150W też więc podaj maila albo napisz do mnie na lasius@wp.pl to Podeśle Tobie fotki - jeśli chciałbyś... ;-) Pozdrawiam ;-) hej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz masz rację ,że zoanthus pewnie może rosnąć na rożenj głębokości;-) powołałem się tylko na źródła z innej tematyki np. ,że głównymi koralami przeżywającymi dość długo poza wodą są właśnie zoanthusy bo niektóre gatunki są spotykane na odkrywanych przez fale skałkach ;-) i stąd przyszedł mi do głowy ten wywód.. ale pewnie masz rację ,że zależy to wszystko od gatunku..i część może i chce :) rosnąć głębiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze zmienię temat... skąd jesteś??

Właśnie wróciłem po 2 dniowej nieobecności i mam problem... scheiben anemon tak się rozłożył ,że zakrył dużą część akwarium.... nie wiem co zrobić- nie spodziewałem się ,że to takie "bydle" się zrobi... w skelpie o 40% mniejsze były....naprawdę b. chętnie się zamienię...w dużym akwarium bedzie ładnie wyglądać ale u mnie to jak słoń w krainie krasnoludków:(

Co z nim zrobić??

No i jeszcze jedno... Grzybowienieć wreszcie się podzilił ;-))) po 2 miesiącach mam 2... a walczyłem z nim ostro ,żeby się gdzieś przyczepił przed dwoma miesiącami...Aż wywalał białe wnętrzności przez otwór gebowy...,a teraz się rozdziera paszczęka ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lasius@ odezwę sie na priv ale dopiero jutro

pozrdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.