Skocz do zawartości
Engell1

jak przymocować muszlę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dwie muszle i mam problem bo jak je położę w miejscu, w którym najbardziej mi pasują(na skale) to najpóźniej za kilka dni leżą na dnie akwarium. Ostatnio obie były juz "przyklejone" - same się przykeiły do skały a wczoraj znowu obie widzę na piachu . . .

Jest jakis sposób aby muszla została w jednym miejscu?

pozdr.

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli przydacznie sie przewracają to znaczy, że źle się czują w tym miejscu. Na siłę jej nie przyczepisz. To znaczy możesz tak zrobić, ale za pół roku zdechnie. Pamietam jak profesjonaliści z nano-reef pisali pare lat temu, że muszle są nie do utrzymania w akwarium, bo po paru miesiącach zawsze zdychają. Nie ma się co dziwić jak stawiają często croceę na piasku.. na dnie akwarium :D Musisz postawić je w innym miejscu. Jaka to muszla i w jakim miejscu je stawiasz (światło, pozycja, cyrkulacja), podaj też proszę podstawowe parametry wody, bo one tez moga mieć na to wpływ. Pytam bo mają bardzo zróżnicowane wymagania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedną dużą Tridacnę Derasa (chyba - nie moge zidentyfikować) juz od jakis 2 miesięcy i nie moge jej znaleźć miejsca. Na początku miałem problem bo się nie otwierała ale teraz to sie otwiera na maxa i wszystko wygląda OK. Postawiłem ją blisko dna na skale i podtrzymałem innym koralem. Od tygodnia mam małą Croceę i postawiłem ja też na skale blisko dna obok tej dużej . . .obie wczoraj znalazłem na piasku ( po 4 dniach nieobecności w domu). Crocea przed wyjazdem przylepiła się już do skały bo nie mogłem jej oderwać. Derasa widziałem jak wypuszcza coś tam spod siebie i szukała chyba możliwości mocowania. Muszle maja się dobrze.

Parametry zeszłotygodniowe to :

KH : 8

Ph : 8,0

Mg : 1380

Ca : 435

PO4 : ok. 0,20 ( w trakcie obniżania wódką)

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Derasa to nie jest bo ma gładką muszlę a moja ma taki wypustki więc chyba to bedzie Gigas albo Costata - cholera za duże do mojego baniaka - tż to chyba na dnie moge położyc

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Derasa może stać na dnie i nie powinna się pzrewracać. Nie napisałeś nic o cyrkulacji a to bardzo istotne w przypadku przydaczni. Crocea jest najbardziej wymagającym pod wzgledem światłą zwierzęciem na rafie koralowej. Eksperymenty udowodniły, że tej przydaczni nie da sie prześwietlić. Czuła się dobrze nawet pod 1000W żarnikiem w odłegłości kilku cm (oczywiście aklimatyzacja była stopniowa i powolna). Crocea powinna stać w górnych partiach zbiornika, koniecznie na podstawce, bo ma największy wśród przydaczni otwór bysalowy, przez ktory może zostać uszkodzona (szkodniki - "fireworms", "bristleworms" i inne). Dodatkowo crocea znosi silniejsza cyrkulację niż pozostałe przydacznie dużo lepiej. Nawet silny prąd jej nie szkodzi, jeżeli nie powoduje wyginania płaszcza do środka małży. Crocea jest wymagająca pod względem światła, jednak nie szkodzą jej wahania parametrów wody (które mogą zabić np wymagającą maximę). Crocea w dobrych warunkach przymocowuje się do podstawy. Dlatego ważne by stawiać ją na małej skałce lub muszelce. Siła jest tak ogromna, że nie oderwiesz jej, gdy skończy sie mocować. Jedynym wyjściem jest ucinanie "przyssawek" lub wyrwanie małża co prawie zawsze kończy sie jego smiercią. Te przydacznie (crocee)różnią się od innych pod tym wzgledem dlatego, że często znajdują się na szczycie raf koralowych. Powoduje to, że często są odsłaniane podczas pływów oceaniczych. Są wystawiane bezpośrednio na słońce. Te naturalne przystosowania sprawiają właśnie, że są światłolubne i tolerują zmiany w cyrkulacji oraz środowisku wodnym. Derasa żyje znacznie głebiej niz Crocea. Ta przydacznia może zostać prześwietlona. Nie toeruje silnej cyrkulacji. Jezeli płaszcz jest zbyt mocno obmywany to cała muszla będzie się przewracać (w poszukiwaniu dogodniejszych warunków i pozycji).

Podsumowanie:

Crocea - wysoko, silne światło, silniejszy prąd, koniecznie na podstawce

Derasa - nisko, srednie światło, bardzo słaby prąd, podstawka nie jest konieczna

O fosfrany się nie martw. Przydacznie to prawdziwe bio-reaktory. Obniżają stężenia azotanów i fosforanów dużo lepiej niż wódka :D Kosztem tego jest często bujny wzrost i ogromne dzienne spadki wpania i twardości. Ponadto wódka działa głównie na obieg azotu. Fosforany obniży może o 30%. Nie przejmuj się tym jednak, chyba że lejesz dużo i zaburzyłeś stosunek N:P :D

Możesz wstawić zdjęcia to powiem coś więcej na temat gatunku i kondycji, a także możliwych działań :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryn jak zawsze przygotowany jestes merytorycznie na szostke:clapping,od swojej strony moge dodac (a na tridacnia sp troche znam sie mam 4 sztuki i jestem absolutnym fanem tych malzy),ze crocea i maxima zawsze u gory,zdrowa powinna sie przykleic bisiorem do skaly,squamosa ,derasa,hipopus moga sobie lezec na piasku,reszte Mandaryn juz napisal

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow! dzięki za tak wyczerpujące odpowiedzi. Dużą postawiłem wczoraj na dnie w piasku i chyba jej się podoba.

Croceę mam teraz blisko dna położoną na skale - postaram się znaleźć miejsce gdzieś wyżej.

Jak znajdę chwilę to zrobie zdjęcie.

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.