Skocz do zawartości
Kaktus

OR 2500 Głośna praca. Czemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem kiedyś używaną pompę obiegową Ocean Runner 2500L/H. Jak chodziła sama w obiegu to jest cichutak, jak zacząłem ją dławić na tłoczeniu to zaczynała hałasować. Teraz dokupiłem chłodziarkę :D wpiąłem ją w obieg co stwarza pompie większy opór i pompa hałasuje. Rozebrałem ją i widzę iż wirnik składa się tylko z patyczka, wirnika i dwóch gumek na oś. Czy nie powinno tam być jeszcze takich małych pierścieni(podkładek). Czy głośna praca pompy pod obciążeniem może być spowodowana brakiem tych podkładek?

poedytuj proszę swój post, pkt. 8 regulaminu

5752_5837.png

Moje akwa

Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej nie ma żadnych podkładek, tylko te 2 gumki i oś. Ale w sumie też kupiłem używaną :D

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#275488 Jader :

W mojej nie ma żadnych podkładek, tylko te 2 gumki i oś. Ale w sumie też kupiłem używaną :D

A jak ją przydławisz na tłoczeniu to zaczyna ci hałasować?

5752_5837.png

Moje akwa

Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo. Hałasuje raczej tylko jak się gdzieś bokiem do szyby przytuli.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej głośna praca pompy spowodowana jest brakiem podkładek na osi ceramicznej. Czy może ktoś zmierzyć jakie grube są te podkładki?

Czy może ktoś zmierzyć jakie grube są te podkładki?

temat "podbity" , więc teraz przypominam o opcji "edytuj" - pkt. 6 Regulaminu

5752_5837.png

Moje akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do mojej OR3500 wyciąłem z korka od butelki po wodzie (cytrynowej ;] )

720l Akwarium + 250l Sump 3x150W HQI + 4x 54W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja or2500 pracuje bardzo cicho pod odpieniaczem. Te podkłądki są bardzo cienkie. Można je porównać do grubości okładki CKMu. No może dwóch. Tak na marginesie moją pierwszą or2500 kupiłem używaną z odpieniaczem i hałasowała. Często ją czyściłem ale nie wiele pomagało. Możesz spróbować wymienić śmigło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.