Skocz do zawartości
kapuhy

Strombusy w małym baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w małym zbiorniku (<100l) można trzymać więcej niż jednego Strombusa? Anglojęzyczna nazwa (Fighting Conch) i opisy nasuwają wątpliwości, ponoć samce są agresywne wobec siebie. Mam jednego Strombusa i jest świetnym czyścicielem, na razie wcale nie siedzi w piachu, za to swoją mordką na końcu trąby skubie glony z najdalszych zakamarków i korali. Macie jakieś doświadczenia z tym wojownikiem?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2xStrombus luhuanus i 1xStrombus gigas (chyba). Podobno samice wytwarzają większe muszle od samców, ale mi jest trudno stwierdzić czy mam 2 samce czy 2 samice, bo obie muszle luhuanus są podobnej wielkości. U mnie nie ma agresji, wręcz przeciwnie, często się "przytulają", no ale i litraż mam większy. Swoją drogą w sklepach mogliby pisać, jaki dokładnie gatunek zwierzaka się kupuje, a nie Strombus sp., bo później zostaje zgadywanie albo mnożenie pytań w dziale identyfikacja, czy to: Strombus aurisdianae, bulla, gibberulus, gigas, lentiginosus, a może luhuanus?

Wracając do ślimaczka, bardzo pocieszny z niego herbatnik. Trąbę wywala czasem na 1,5 długości muszli. Świetnie czyści piasek. Widziałem też, jak bronił się przed Calcinusem elegansem ucieczką. Dosłownie w podskokach na wysokość około 20 cm zwiewał, aż się za nim piasek kurzył. Wykonał takich podskoków około 6 pod rząd, przemierzając w kilka sekund prawie metr. Po tym zdarzeniu zakopał się w piasku, i żerował tylko w nim. Z piachu wystawało tylko jedno oko. Od czasu eksmisji kraba, znów nastał błogi spokój u ślimaków.

20100604_0638.JPG

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Strombus niestety nie miał tyle szczęścia w spotkaniu z krabem pustelnikiem i teraz krab chodzi w jego muszli. Tak że jeśli masz pustelnika uważaj czy się nie dobiera do ślimaka i najlepiej wrzuć mu jakieś muszle żeby nie ścigał Strombusa.

Akwarium 100x40x50, 1xHQI 150W 2xT5 39W, 2xJVP-102, Turboflotor blue 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w reefmaxie (80l) mam trzy stronbusy. Dwa kupione jakieś 3 miesiące temu- większe, wielkości mandarynki i jeden kupiony pare dni temu, o wiele mniejszy, z mniejsza muszla. Kupiłem go jako pomoc w przekopywaniu piachu mojej ekipie dwóch pozostałych strombusow... Ale ten woli chodzić po całej skale i wspinac się na szczyt szyby!!! W przeciwieństwie do swych większych kolegów, którzy nim stop siedzą w piachu i są nieporadne pod kątem wspinaczki. Na pewno mam dwa gatunki,

ten większy wydaje się bardziej pocieszny i przydatny :)

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#277883 azbest :

Mój Strombus niestety nie miał tyle szczęścia w spotkaniu z krabem pustelnikiem i teraz krab chodzi w jego muszli. Tak że jeśli masz pustelnika uważaj czy się nie dobiera do ślimaka i najlepiej wrzuć mu jakieś muszle żeby nie ścigał Strombusa.

U mnie muszle nic nie dały. Miał do wyboru 5 muszli wielkościowo, kształtem i kolorem różniących się. Mój niebieskonogi był na tyle wredny, że muszle olewał, ale atakował wszystkie ślimaki, nawet te mające mniejszą muszlę niż on sam. Zanim dostał eksmisję załatwił Tectusa, Turbo no i prawie wspomnianego wcześniej strombusa, który dzięki sprawnej ewakuacji ocalił żywot. Calcinusom elegansom stanowczo mówimy NIE! :)

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzałem na reeflex i tak - te większe to odmiana luhuanus, mniejszy to gibberulus. Polecam jednak tego pierwszego :)

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację, w takim razie do baniaka trafi kolejny glonojad :yes

Swoją drogą kapitalnie wygląda, jak jakiś potwór z podróży Kleksa :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.