Skocz do zawartości
Wisnia69

Palythoa czy Zoanthus. Ważne

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy to co mam to Palythoa czy Zoanthus? Bo dostałem taką szczępke gratis ze skałą i nie wiem co z tym zrobić. I nie wiem czy trzymam coś toksycznego czy nie. Patrzyłem po różnych zdjęciach i ani do zoa ani do palythoy idealnie to nie jest podobne.

Pasuje mi to do protopalythoy (nawet z tego sklepu brałem skałę)

http://www.erybka.pl/product_info.php?products_id=3330

ale nie jestem pewien, tylko że ona ma środek polipa w kreski a mi się wydaje że mój jest gładki ale jeszcze jutro zobaczę z rana.

Środek ma taki zielony a obwódkę i "wąsy" brązowe. To zdjęcie z przed tygodnia czy więcej, teraz wygląda tak samo tylko ma bardziej zielony środek.

Zdjęcie jest niestety słabe bo jest w kij glonów na szybie, jutro postaram się zrobić lepsze ale może uda wam sie zintetyfikować to.

Pozdrawiam.

663l OW P+2xB (170x65x60h)+ sump (150x55x45h), 2x Blau WM 2x13K, NewJet 4500, APF 600, 55kg LR+ 25 DR, 30kg LS, Kessil 2x A360WE + kontroler

LPS, SPS, Miękkie,ukwiał. Sól AF, Balling Ca+Kh, + Jod, Coral E i A

Karmienie: 6-8 kostkek dziennie + płatki Ocean nutrition.

gallery_11020_2503_65257.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem takie i to nie one mnie podtruly, tylko bezowe. W akwarium mozesz je smialo trzymac, chodzi tylko o to, zeby ich nie chwytac reka, nie zgniatac przy przekladaniu kamieni, wyjmowac w okularach, zeby nacisniety nie wytrysnal w oczy itp. Ze wszytkimi zoantusami postepowalbym podobnie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Protopalythoa

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dać sobie spokój czy wypierniczyć? Przykładowo do sklepu. Bo nie wiem ta protopalythoa jest mniej trująca niz zwykła palythoa?

Pozdro

663l OW P+2xB (170x65x60h)+ sump (150x55x45h), 2x Blau WM 2x13K, NewJet 4500, APF 600, 55kg LR+ 25 DR, 30kg LS, Kessil 2x A360WE + kontroler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, jak napisał Stani postępuj z nimi ostrożnie i wszystko bedzie ok... mam takie i one bardzo duzo śluzu wydzielaja jak się przy nich grzebie... jak cos przy nich robisz to myj ręce

120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki. To jak się z nimi obchodzić żeby było bezpiecznie to powiedzmy, że już wiem. Pytam się tylko czy są one tak samo niebezpieczne jak Palythoa czy są np tak samo niebezpieczne jak zwykły zoanthus. Bo jak palythoa to oddam do sklepu dla bezpieczeństwa, a jak tak samo jak zoanthus to zostawię.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie przekładając skałki z Protopalythoa sp.bez stosowania rękawiczek kilka razy odczuwałem przez wiele godzin lekkie drętwienie palców oraz świąd skóry.Nie miało to jednak miejsca za każdym razem jedynie w tedy gdy dłuższy czas skóra miała kontak ze śluzem korala.Należy zawsze przy kontakcie stosowa lateksowe rękawiczki ochronne oraz uważac aby śluz nie dostał się do oczu.

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#280918 Stani :

Mialem takie i to nie one mnie podtruly, tylko bezowe. W akwarium mozesz je smialo trzymac, chodzi tylko o to, zeby ich nie chwytac reka, nie zgniatac przy przekladaniu kamieni, wyjmowac w okularach, zeby nacisniety nie wytrysnal w oczy itp. Ze wszytkimi zoantusami postepowalbym podobnie.

Stani a o jakich piszesz że Ciebie podtruły? możesz coś podesłać (linka, fotki o których mówisz)? mam u siebie kilka różnych odmian tego typu grzybów :-) i nigdy się nie zastanawiałem czy coś może mnie podtruć - czy one same z siebie czy coś im zrobiłeś?

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ku pamięci... Palitoksyna to jedna z najsilniejszych trucizn w naturze. Palythoa może nie tylko podtruć, ale i zabić... Znam osobiście jeden przypadek kiedy skończyło się jedną czy dwoma operacjami serca żony, zanim mąż się kapnął że przyczyną jest niepozorna kolonia brązowych grzybków. Ja dla pewności wywaliłem również Protopalythoa z baniaka, nie jest tak pięknym koralem żeby brać na siebie takie ryzyko. Wiadomo że Protopalythoa nie jest tak toksyczna jak Palythoa, ale wiadomo też że jeden ten sam koralowiec może wyglądać w dwóch baniakach zupełnie inaczej, ma na to wpływ wiele czynników. Na potwierdzenie http://pl.wikipedia.org/wiki/Palitoksyna

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki:P To na wikipedi to czytałem jeszcze zanim ten post napisałem:D W piątek jadę po jakies nowe zwierzaki to oddam im ta protopalythoe

Myszę jeszcze się przypatrzeć czy gdzieś tego syfu jeszcze nie ma na jakiejś skałce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem zapytać czy to może któreś z tych? Pozbywać się czy mogą być te akurat??

img00196201009061841.jpg

img00198201009061842.jpg

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co masz to według mnie na bank Protopalythoa, i tak jak mi napisali lepiej sie pozbyć, nie jest to jakieś super ładne żeby ryzykować. Tylko ja oddaje do sklepu za free nigdzie nie wyrzucam i ja mam to na małej skałce której mi nie szkoda nie wiem jak tam u ciebie.

Nawet masz tu link ze sklepu:

http://www.erybka.pl/product_info.php?products_id=3330

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syciu, na zdjeciu te po prawej, spychajace zielone z kamienia.

zhoa.JPG

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#281685 Stani :

Syciu, na zdjeciu te po prawej, spychajace zielone z kamienia.

hej

czyli co to nie te zielone na zdjżciu i te jasno brązowe sa grozne czy te zielone tez? jak tak a widze ze chyba tak to grozi mi rozbiórka akwarium :-((((((((((((

Czy one same z siebie moga cos wydalic czy tylko jak je draznie? Generalnie są w takim miejscu że nic się nie dzieje im - chyba :-)

a te drugie co mam to co z nimi? Teraz się podłamałem wizją rozbiórki akwarium żeby je wyjąć.

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.