Skocz do zawartości
Mikegtr7

Ekstremalnie niskie temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z początkiem zimy :) chciałem spytać jaką najniższą temperaturę mieliście w swoim akwarium i jakie były tego skutki.

Wiem, że grzałki dają radę itd., ale tak jak zdarza się, że przegrzeją tak samo mogą się zepsuć przy otwartym oknie w grudniu :D

Dużo było na temat wysokich temperatur latem, ale ten problem nam już chyba w tym roku nie grozi.

108L, 60x40x45cm, miniflotor, 2 x JVP-101, oświetlenie 6x24W, poki co skała dojrzewa :)

Start zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze u mnie to zupelnie odwrotnie :/ problem przegrzewania przewaznie zima mnie nachodzi. Latem w domu 20 i wszyscy szczesliwi. Zima musi byc 24 albo i wiecej bo wszystkim zimno. Paranoja jakas no ale co zrobic. Ja wylaczam ogrzewanie - zona i dzieci wlaczaja :)

u siebie osobiscie najnizej co widzialem to 20.5 st. Absolutnie zadnych negatywnych reakcji. Mialem wrazenie nawet ze korale byly zadowolone z tego choc ryby jakies takie ospale.

Wydaje mi sie, ze wlasciwie czy to 23 st czy 26 st ale stale - bedzie mniej niebezpieczne niz spore hustawki.

A jesli o konkretna odpowiedz chodzi to mysle ze kilkugodzinne 18st nie powinno zaszkodzic zwierzakom. Taka temperature maja prady morskie w australii. Za to 30st potrafi polozyc nie jedna rafe....

Pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ja miałem 20st.C. po nocy, bo zapomniałem zamknąć okna.

Tyle, że u mnie niewiele jeszcze pływa czy żyje w akwa.

108L, 60x40x45cm, miniflotor, 2 x JVP-101, oświetlenie 6x24W, poki co skała dojrzewa :)

Start zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.