Skocz do zawartości
Bodek71

Do licha - modlicha

Rekomendowane odpowiedzi

Mam świeże akwarium zalane miesiąc temu. Użyta odgazowana skała. Od początku słyszałem co jakiś czas trzaski w akwarium, ale że nie były zbyt głośne ani częste zignorowałem to. Ostatniej soboty kupiłem trochę życia a między innymi Lysmata Aboinensis około 5 cm długości. Jakież było moje zdziwienie kiedy kilka minut temu przy zapalonym świetle zauważyłem buszującą modliszkę. Niestety na 100 % jest to modlicha, a co gorsza ma tak ze 4 czy 5 cm. W sobotę będę brał się za próbę wyciągnięcia dziada ze zbiornika. Może ma ktoś jakieś rady jak to zrobić. Muszę przyznać, że przy tej wielkości wydaje się przerażająca. W ogóle się nie boi i śmiga sobie między skałami, ale jak wkładam siatkę natychmiast znika. Wydaje się, że nie ma stałego miejsca pobytu. Czy może do soboty zabić mi czyszczącą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją zgubiły porządki...

Jeżeli zlokalizujesz w której skałce jest to możesz spróbować wstrzykiwać RO w otwory żeby wyleciała, jednak u mnie to nie zdało egzaminu i od razu wrzuciłem całą skałę do wiaderka RO.

Skałkę zlokalizowałem bo zasypałem ją piaskiem i krewetka ją zaczeła czyścić.

300L LR:40kg LS:18kg Start 05.2010

Bubble Magus NAC6A, NJ1700, 2x JVP-102, 2x24W ATI BluePlus + 2x24W SylvaniaCoralstar + HQI

http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=37879 zasypy do reaktora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodek jak byś złapał żywcem i się jej pozbywał to ja z chęcią wezmę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Ta moja wydaje się nie mieć stałego domu bo ciągle się przemieszcza między dwoma kawałkami skały. W ostateczności wyciągnę skałę, nie mam na razie za dużo życia więc bez problemu mogę to zrobić.

Bodek jak byś złapał żywcem i się jej pozbywał to ja z chęcią wezmę

Nie ma sprawy choć atrakcyjna wizualnie to ona nie jest. Nie ma takich kolorów jak na obrazkach w sieci, jest ziemisto - szara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z każdą wylinką potrafi większość gatunków zmieniać kolorek ale nie po to ją bym wziął - mam baniak tylko z koralowcami i mnożą mi się w nim na potęgę małe skorupiaki - potrzebuję jakoś to ustabilizować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że w nocy nie daje już spać to stukanie wziąłem się dziś za łowy. Wyjąłem skałę i włożyłem do wody RO. I nic. Nie chce skubana wyleźć. Wyszło tylko kilka krabów. Zostawić je czy nie?

4585-krabik.jpg

A na szybko może jakieś pomysły jak draństwo wywabić (oczywiście chodzi o krewetkę)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego kraba zostaw - na 99% glony tylko wcina.

Co do modlichy to tylko skałkę całą jak włożysz na trochę do ro - jeśli masz kraby dzikusy na których może żerować to nie wywabisz jej zanętą w butelce ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wcinał ślimaki turbo i kopiące

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.