Skocz do zawartości
to1mas

Baling Preisa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W moim akwarium stosuje metode balinga, do tej pory jechałem na różnych prochach kupowanych w sklepach z morszczyzna. Teraz zakupiłem prochy firmy preis i mam mały problem jak rozpuścić magnez. Cały czas miałem cztery składniki (sól bez soli,magnez,sód,wapń) z których przygotowywałem trzy roztwory według strony bolesławskiego a przy preisie jest ich pięć - siarczan MG i chlorek MG, sól, wapń, sód. Preis nic nie pisze jak rozpuścić te dwa magnezy, czy można je rozpuszczać z wapniem jak do tej pory to robiłem i w jakiej ilości, czy po prostu rozpuścić dodatkowo czwarty roztwór i osobno dodawać do akwarium. Jeżeli ktoś stosuje prochy do balinga Preisa to prosze o pomoc jak to rozpuścić w pięciu litrach wody. Kiepsko u mnie jest z chemią i całe te kalkulatory to dla mnie jest czarna magia.

540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV,

Teco TR 20, Nano 83, F93, start 22-05-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#283543 to1mas :

Witam

W moim akwarium stosuje metode balinga, do tej pory jechałem na różnych prochach kupowanych w sklepach z morszczyzna. Teraz zakupiłem prochy firmy preis i mam mały problem jak rozpuścić magnez. Cały czas miałem cztery składniki (sól bez soli,magnez,sód,wapń) z których przygotowywałem trzy roztwory według strony bolesławskiego a przy preisie jest ich pięć - siarczan MG i chlorek MG, sól, wapń, sód. Preis nic nie pisze jak rozpuścić te dwa magnezy, czy można je rozpuszczać z wapniem jak do tej pory to robiłem i w jakiej ilości, czy po prostu rozpuścić dodatkowo czwarty roztwór i osobno dodawać do akwarium. Jeżeli ktoś stosuje prochy do balinga Preisa to prosze o pomoc jak to rozpuścić w pięciu litrach wody. Kiepsko u mnie jest z chemią i całe te kalkulatory to dla mnie jest czarna magia.

Rozpuszczasz osobno w 1 litrze osmozy jako czwarty roztwór...

Pozdrawiam

Akwarium CUBE 45x45x45 91 l

Sump ok 30l

Lampa Giessman Teszla

Odpieniacz Deltec 1350

Blau 4000 plus NW 1600

Pompa Obiegowa Tunze

Automatyczna dolewka Blau

Chłodzenie 4 chińskie wiatraki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w jakich ilościach dozować ten roztwór ?

540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co koledzy nikt nie pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie szkol kilka jak i ze wszystkim. Taka najbardziej popularna glosi, aby 10% roztworu chlorku magnezu zastapic siarczanem magnezu. Wiec przygotowujesz 1/10 mniej roztworu chlorku magnezu a pozostale 10% podajesz z siarczanem. Nie wolno ich mieszac ! wiec musi isc z osobnej pompy niestety. Ale daje to podobno o niebo lepsze efekty niz sam chlorek.

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozowanie magnezu - Mg

Magnez jest bardzo istotnym pierwiastkiem w wodzie morskiej. Ponieważ jednak nie jest on pobierany tak szybko z wody dlatego nie musi być często dozowany. W przypadku jednak kiedy podmiany wody nie s± w stanie zaspokoić zapotrzebowania na Mg i jego zawarto¶ć spada można pomóc sobie ponownie chemi±. Będ± do tego potrzebne nam dwa zwi±zki:

chlorek magnezu sze¶ciowodny - MgCl2x6H2O

siarczek magnezu sidmiowodny - MgSO4x7H2O

oraz woda z filtra RO. Do obliczenia składników bardzo pomocny może być następuj±cy program Salzrechner. Jest on w wersji językowej niemieckiej i został pobrany ze strony www.miniriff.de. Jeżeli kto¶ będzie jednak miał problemy z językiem naszych s±siadów to mogę troszeczkę pomóc, wystarczy napisać. Ewentulanie można spróbować samemu policzyć składniki i w tym może być pomocny ten plik - Dawkowanie_Mg.

Magnez można dozować w jeszcze jeden sposób. Otóż można podmienić czę¶ć chlorku wapnia w pierwszym roztowrze na chlorek magnezu cze¶ciowodny. Robi się to w następuj±cych proporcjach:

1g CaCl2 zamienia się na 1.75g MgCl2x6H2O

1g CaCl2x2H2O zamienia się na 1.38g MgCl2x6H2O

1g CaCl2x6H2O zamienia się na 0.93g MgCl2x6H2O

W praktyce wprowadza się 10% do 20% chlorku magnezu aczkolwiek można podmienić cały chlorek wapnia na chlorek magnezu.

http://www.arcadio17.republika.pl/morskie_200l/balling_morskie_200l.htm

300L LR:40kg LS:18kg Start 05.2010

Bubble Magus NAC6A, NJ1700, 2x JVP-102, 2x24W ATI BluePlus + 2x24W SylvaniaCoralstar + HQI

http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=37879 zasypy do reaktora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja to już wszystko przeczytałem i tylko dalej nie wiem jak rozrobić ten cholerny magnez i jak go dawkować.

ja chce tylko wiedzieć jak mam 2 litry wody RO to ile mam tam wsypać chlorku magnezu i ile siarczanu magnezu, czy ten magnez mam wymieszac razem z CA czy dozować go osobno. jak dozować osobno to w jakich dawkach i czy codziennie.

Przepraszam ale te wszystkie kalkulatory już mi tak namieszały że sam nie wiem jak to rozpuścić i jak to dozować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie możesz mi poprostu powiedzieć po ile gram mam rozpuścić każdego z magnezu i w jakiej ilości wody i ile go dozować. Już pisałem że ja z chemi jestem do tyłu i ni w cholere nie kapuje tych kalkulatorów. Bolesławski na swojej stronie podaje w gramach co i ile a te Magnezy Preisa doprowadzają mnie do szału

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/Kalkulator_Ca_Mg.xls

Tłumaczyłem Ci wpisz tam parametry i poda Ci dokładne dawki jak zrobić roztwór Magnezowy który jest kolejnym roztworem po CA, KH, Soli bez NACl.

300L LR:40kg LS:18kg Start 05.2010

Bubble Magus NAC6A, NJ1700, 2x JVP-102, 2x24W ATI BluePlus + 2x24W SylvaniaCoralstar + HQI

http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=37879 zasypy do reaktora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.