Skocz do zawartości
Geralt

Dozowanie Bio-Calcium Actif

Rekomendowane odpowiedzi

Dozuję do swojego baniaka Bio-Calcium Actif Tropic Marin. Zastanawia mnie jak to powinno się właściwie robić. Próbowałem dosypywać bezpośrednio do sumpa, ale część proszku opadała nierozpuszczona na dno i musiałem potem w sumpie mieszć wodę. Więc teraz rozrabiam w pojemniku w niewielkiej ilości wody. Zastanawiam się czy jeżeli wymieszam dawkę w wodzie to czy mogę ją od razu wlać do sumpa? Teraz czekam kilka godzin co chwilę mieszając i dopiero taką wymieszaną wlewam. Czy takie długie mieszanie nie wpływa znowu ujemnie, czy nie tracą się jakieś składniki?

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geralt ja wrzucałem bezpośrednio do sumpa a dokładnie do buble stop i ładnie się rozpuszczało.Rozrabiałem też w osmozie i dolewałem do komina i też nie było problemu .Z tego co pamiętam producent nawet zalecał sypanie bezpośrednio do zbiornika

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=316_1024&products_id=6902

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tm bio calcium ma niestety zalete ktora przy okazji staje sie wada :) a mianowicie podnosci Ca oraz Kh. Poniewaz jest to mieszanka wodorotlenku sodu i chlorku wapnia nie moze byc rozpuszczana w malej ilosci wody bo to po prostu gips :) dlatego wlasnie producent 'sugeruje' dosypywanie a nie mieszanie z woda przed dodaniem.

Najlepszym moim zdaniem pomyslem jest wrzucenie do komory z pompa powrotna lub komory odpieniacza jakiejs pompy cyrkulacyjnej, ktora zrobi na tyle duzy mlyn w komorze, ze proszek rozpusci sie niemalze natychmiast. Sypanie do komina wydaje sie rowniez dobrym rozwiazaniem. Napewno bardzo beeee jest cypac bezposrednio do akwarium.

Pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie strasznie biała woda się robi po wsypaniu do sumpa. Głównie w sumpie, ale czasem do akwarium tez dociera taka zawiesina...

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chodi, mieszanka wodorotlenku sodu i chlorku wapnia to nie gips. Gips to siarczan wapnia.Jakaś pomyłka się wdała.

http://www.tropicmarin.com.pl/biocalcium.html

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co by nie bylo, jak chcialem rozpuscic 150g w dwoch litrach, to raczej lyzeczka mozna bylo to nakladac niz pompka dolewac :-) hehehe.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.