Skocz do zawartości
Topielec

Nano Rafka - nowy projekt w 4 szybach :)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem tylko nieśmiało poinformować, że zamierzam swoim blogiem (może ktoś już kojarzy) wkraść się również na terytorium akwarystyki morskiej, którą do tej pory bardzo zaniedbywałem, a która coraz bardziej mnie fascynuje.

Zaczynam od projektu własnego akwarium, które mam zamiar kiedyś tam wystartować :) A że nigdzie mi się nie spieszy i w ogóle nic jeszcze nie wiadomo, mam zamiar dzielić się z czytelnikami tym, czego sam się w międzyczasie nauczę :)

Będzie to cykl tekstów raczej dla świeżo posolonych :) Ale tak, czy tak, zapraszam wszystkich!

http://4szyby.blogspot.com/2010/09/nano-rafka-od-teorii-do-praktyki.html

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie. W następnym wpisie chciałbym trochę zareklamować fenomen jakim jest "nano rafka" prezentując co ładniejsze zbiorniczki z N-R. Chciałem pisać PW do właścicieli małych akwariów o pozwolenie użycia fotki zbiorniczka (oczywiście z linkiem do tematu na N-R), ale to byłoby czasochłonne i niekoniecznie wykonalne (nie każdy regularnie tu zagląda). Dlatego miałbym taką prośbę - dla kogo nie jest to problemem żebym użył fotki (jednej) jego zbiorniczka, prosiłbym o wklejenie do tego tematu linku do wątku gdzie są zaprezentowane jego fotki. Myślę, że w taki sposób reklama małych solniczek (i forum zarazem) dosięgnie trochę szerszego grona, bo czytelnikami mojego bloga są głównie "słodkowodni" :clapping

Jedyny warunek - jedynie malutkie akwaria - litraż ok. 50 litrów i mniej.

Z góry dzięki :strutin

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakładać nowego tematu, będę ewentualne pytania dotyczące swojej przyszłej nano-rafki zadawać tutaj.

Jak myślicie, czy do akwa o wymiarach 40x25x25(h) dwa kompakty 24W każdy nie będzie za dużo? Na długość pasowałyby idealnie, ale ta mała wysokość mnie martwi.

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zapewnisz chlodzenie to bedzie dobrze - pod taka iloscia swiatla to juz wszystko sie pewnie da hodowac, o ile oczywiscie wejdzie do akwarium :)

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji tego tematu, chciałem zaprosić do brania udziału w mini (naprawdę mini) quizie, który właśnie się został wcielony w życie na łamach mojego bloga :waving

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łeee, pytania ze słodkiego...:)

Ale za zaangażowanie, Twoją stronkę i bardzo ładną Tanganikę masz u mnie plusa :waving

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień poprawną łacińską nazwę pielęgnicy, która jako jedyna wywodzi się z Ameryki Północnej.

Moja odpowiedz to:

Pielęgnica perłowa (Herichthys cyanoguttatum) - słodkowodna ryba z rodziny pielęgnicowatych.

Występowanie: południowa część Ameryki Północnej: Rio Grande w Teksasie i od południowego do północno-wschodniego Meksyku.

Topielec fajny quiz ale chyba nie dla nas (nie to forum) :waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki nie bójta się, z morskiego pytania też będą! Nie ograniczajmy się :waving

sPRYTny - strzał w dziesiątkę :)

Ps. jak wymyślilibyście jakieś ciekawe pytania to nie krępujcie się mi podesłać na PW :)

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dobie internetu quizy z pytaniami każdemu umiejącemu korzystać z wyszukiwarki nie sprawiają problemu z wyszukaniem odpowiedzi i są raczej wyścigiem kto szybciej ją znajdzie. Mi to zajęło 15s.

Na forum jest już quiz ale obrazkowy, tam już jest o wiele trudniej.

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było na rozgrzewkę. Postaram się by kolejne pytanie były trudniejsze, nawet z użyciem przeglądarki :waving

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#307475 Topielec :

Jaką wygrałem nagrodę? :waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#307514 sPRYTny :
#307475 Topielec :

Pewnie SATISFACTION...

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#307529 thomas kay :
#307514 sPRYTny :
#307475 Topielec :

Pewnie SATISFACTION...

Jakbyś przeczytał cały wpis to widziałbyś, że nagród nie ma :) ot zabawa dla zabawy.

Choć już wczoraj dostałem propozycje drobnego zasponsorowania nagród, co muszę rozważyć :)

Po drugie liczą się odpowiedzi tylko w komentarzach na blogu.

I po trzecie nie byłeś niestety pierwszy :)

PS. Nowe pytanie na tablicy!

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.