Skocz do zawartości
Stefan Batory

jak "odkleic" korala ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam za duży przyrost Rhodactis'ów , jest ich około 10szt i trochę już pozarastały akwa,

planuję pozbyć się kilku (tzn. najlepiej komuś sprezentować) ale jest właśnie tutaj problem, bo nie wiem w jaki sposób mogę je bezpiecznie odkleić/oderwać od skały? wyciągniecie i odłupanie z kawałkiem skały odpada, bo mam skałki posklejane.

Macie jakieś sprawdzone metody?

delta 130l + 25l, UP3000, 2x JVP-101, Haqos PS 300, HQI 150W + PC 24W, 20LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o chetnie sie z Toba wymienie. PW

Jesli nie chcesz zeby Ci odrósł to najlepiej odłupać i mala warstwa skały

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej faktycznie odlpac z choc minimalnym odlamkiem skaly, mozesz i w akwa sprobowac - cos ostrego metalowego ksztaltu dlutka i sproboj odlupac - bo odcinanie np skalpelem to bardzo duza szansa zniszczenia rhodactisa, choc w takim wypadku powinien odrosnac z tego samego miejsca.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw w kolonie Rhodactisów małe skałki,z czasem na pewno pojedyncze polipy przejdą na nie.

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam taki "problem" jak Ty. Co kilka tygodni wycinam wieksze okazy bo zaslaniaja inne korale, a one i tak odrastaja. Nie ma obawy ze go zniszczysz. odrodzi sie chocby z najmniejszego kawalka ktory zostanie na skale, a nawet jak ta odcieta czesc przymocujesz do skaly np. wykalaczka to po paru dniach przyrosnie ponownie.

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ja swojego chcialem calego wywalic bo mi sie nie podobal. Myslalem, ze calego wydlubalem. Zostal malutki babelek, po 3 miesiacach jest tej samej wielkosci co przy wyrywaniu;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.