Skocz do zawartości
Gotterdammung

Obsada 375 (500 w sumie w obiegu)

Rekomendowane odpowiedzi

A więc... Pooowoooli, poooowooooli przymierzam się do akwarium morskiego... Jako że bardzo chciałbym już je mieć, a znam kolejność wykonywania działań, luki w oczekiwaniu wypełniam myśleniem, planowaniem i ogólnie rozważaniem. Dziś zastanawiam się w ogóle jakie ryby chciałbym mieć, i jak rozwydrzona nastolatka przeglądając sklep reefoshop "wybrałem te które mi sie podobają". Z góry zaznaczam iż jedyenym w zasadzie kryterium był litraż i w żadnym przypadku nie rpzekraczał 300l. Oto te ryby:

Acanthurus leucosternon - Powder Blue Tang

Acanthurus lineatus - Red Sea - Clown Surgeonfish

Chaetodon auriga - Threadfin Butterflyfish (nie mam w ogole w planach sps)

Labroides dimidiatus - Cleaner Common Wrasse

Nemateleotris magnifica - Firefish

Paracanthurus hepatus - Blue Surgeonfish

Pseudocheilinus hexataenia - Six Line Wrasse

Pygoplites diacanthus - Red Sea Regal Angelfish

Zebrasoma veliferum - Sailfin Tang

Amphiprion ocellaris - Ocellaris Clownfish

Mam pełną świadomość iż nie będę trzymał wszystkich z tych gatunków. Dlatego też upraszam szanowne grono o radę. Które z nich można mieć w takim litrażu, w jakiej kolejności je wpuszczać, oraz które z gatunków nie korelują z innymi. Z góry dziękuję :clapping

Pozdrawiam Marcin

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

pierwsza, druga i przedostatnia mozesz raczej skreslic.Pygoplites diacanthus i Chaetodon auriga tez za szybkie i duze. To nie te rozmiary zbiornika. Nawet hepatusowi moze byc z czasem ciasno.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki śliczne za odpowiedź :clapping

Pytanie tylko z czego wynikają litraże podane w sklepie jak wnoszę w pewnym sensie akredytowanym przez forum... Miałem nadzieję iż są prawdziwe...

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meerwasserlexikon.de

Tam znajdziesz "Fische" i w tabelkach przyblizone wymagania wielkosci akwarium:waving

Sadzac po "imieniu" nie bedziesz mial problemow z jezykiem.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paradoksalnie niemiecki znam w najlepszym stopniu pobieżnie. Ale chyba sobie poradzę z rozszyfrowaniem stronki, jeśli w końcu zadziała :clapping

PS. Wiem, że powinno być "Gotterdammerung" ale to było dawno i nie prawda ;]

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.