Skocz do zawartości
lasius

diody dzienne ;-)-kolejna próba

Rekomendowane odpowiedzi

Hej właśnie dotarła do mnie żarówka 2W (18X LED białe 20000 mcd każda, 7500'K) z odbłyśnikiem. Po sprawdzeniu światłomierzem okazało się ,że w strumieniu(20') do 20 cm od odbłyśnika daje większe natężenie światła niż świetlówka 18W-rurka w środku- przy oddaleniu 0,5 cm....

Narazie do spektrometru nie mam dostępu ale zbadałem widmo tradycyjnie pryzmatem a następnie płytą CD ;-)

Świetlówka sylvani(aqua star) ma widmo podzielone (nie ciągłe) na kilka barw:

-czerwona

-jasnoczerwona

-pomarańczowa

-zielona jasna

-zielona ciemniejsza

-niebieska jasna

-niebieska ciemniejsza

Wszystkie są odzielone od siebie tak ,że widmo jest wysoce nie-ciągłe.

żarówka diodowa(LED- ta którą mam):

Ma ciągłe widmo od czerwieni poprzez pomarańczowy itd aż do niebieskiego - który przeważa nad pozostałymi barwami.

Natężenie światła poza snopem odbłyśnika jest b. małe i tylko malutkie akwarium wyglądałoby dość ciekawie.(barwa jest dzienna zimna,lekko niebieskawa) dla oświetlenia np. 20 litrowego akwarium w odpowiedni sposób potrzeba by ok.10 żarówek z mieszanymi diodami np. 2 z osiemnastu powinny być niebieskie).

Koszt 16zł za żarówkę to dość dużo- zważywszy ,że trzeba by użyć ich 10.

Plusy to ciekawe światło, żywotność 10X większa od żarnika hqi,oraz brak nagrzewania.

Te argumenty przekonały mnie ,żeby spróbować z diodami- tym razem jednak tylko w kwarantanie... 2 W to b. mało - a przy umieszczeniu żarówki bezpośrednio nad wodą światło jest mocne- i zobaczymy co z tego wyniknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha dodam ,że jest to żarówka wkręcana do standardowego wejścia E27 i przypomina zwykłą z tym ,że bańka do 3/4 jest pokryta od środka odbłyśnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jakas fotke?

pisza na opakowaniu ze jest to odpowiednik jakiejs-tam mocy zarowki? jakiej?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostalem żarówę- nie robiłem fotek.

Odpowiada natężeniu światła reflektorka halogenowego 12-18W zależnie od tego czy chce się max możliwe napięcie przyłożyć czy najsłabsze dla długiej żywotności.

Na opakowaniu napisana jest moc lampy kolor 7500'K, kąt rozpraszania diod i napięcie zasilania 230V.

Zastanawiam się czy nie poszukać firmy która bezpośrednio produkuje różne dobre LED i nie kupić tanio np. 400 - każda 100mW 10 deg. rozpraszania w tym np 25%-15% zielonych(żeby podnieść Ra), umieścić bezpośrednio jedna przy drugiej w np. kwadracie 20X20cm i zobaczyć jak się spisze takie światło. Ale zrobię to chyba dopiero jak pod tą żarówą co teraz dostałem rozwiną się glony- najlepiej wapienne :)

Jedna biała dioda ma mały wsp. oddawania barw bo brakuje w widmie koloru zielonego- teraz gdy patrzyłem młodym porannym okiem ;-) jest widmo ciągłe ale czerwony płynnie przechodzi w pomarańczowy, żółty i lekko- zielonkawo- niebieski i dużo niebieskiego...

Brak czystej zieleni i fioletu. Stąd wygląda na to ,że RA jest dosyć niski.

Przez noc żwirek który oświetlam pokrył się pęcherzykami tlenu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raportuj dalej! Osobiście wierzę, że przyszłośc nalezy do tanich i bardzo oszczędnych rozwiązań opartych na diodach. Słyszałem że już niedługo będą na rynku tanie monitory komputerowe oparte na diodach, może być ciekawie:)

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.