Skocz do zawartości
mallyy

Brązowy glut...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu walczę w zbiorniku z brązowym nalotem na skałach (i koralach). Dokupiłem do filtra RO żywicę, zainwestowałem w TDS - woda jest już od dłuższego czasu dobra. Zrobiłem dwie duuuże podmiany, aby szybciej oczyścić klimat. Robiłem wszystko to co mi radzono. Zmiana kierunku cyrkulatorów, szczotkowanie skały (mechaniczne czyszczenie) przed podmianami, odmulanie, zmniejszenie długości oświetlenia. I d*pa ...

Gluty są nadal (choć może mniej). Owijają się wokół korali (nie otwierają się). Co mam zrobić? Mam trochę życia w zbiorniku i nie wiem czy mogę pozwolić sobie na zaciemnienie na kilka dni. Fakt, że w nocy "gluty" zanikają. Czy mam dać jakąś chemię? Boję się że załatwię problem i trochę życia przy okazji.

Powoli załamuję ręce... HELP !

img0526u.jpg

img0527v.jpg

img0528qk.jpg

900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprobuj Sera Silicate-clear.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź testem na krzemiany wodę po RO/DI. Jeśli stężenie jest duże-absorbent krzemu przed DI lub ew. druga żywica. Jeśli stężenie znikome - masz dino i tu jednej recepty nie ma. U mnie pomogło zaciemnienie kocem zbiornika na 2 dni, potem świecenie od 2h dziennie + 1h na każdy kolejny dzionek. Plus węgiel do baniaka na czas walki z zarazą. Bardzo osłabione koralowce mogą źle znieść zaciemnienie.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.