Skocz do zawartości
Łukasz Różański

Znowu tło...

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo wszystko pozostanę przy metodzie: wklejamy folię od wewnątrz panela, a krawędzie silokonem bezbarwnym, delikatnie. Jak będę robił kolejne akwa to zrobie tak jak piszesz 2 szyby a pomiedzy nimi folia.

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile znam dobrze zachowanie sie silikonu to przy szybie zostanie i owszem :) ale z foli odejdzei po jakims czasie (podklejone brzegi) raczej nie ma sensu .

Cienka szybka na miare dokladnie wycieta, folie tez na miare wycinasz tak zeby zostaly brzegi na podklejenie i masz pewne.

Zrobilbym Ci to ladnie gdybym mieszkal blizej , akurat zlapalem wene :)

pozdr...

PS,Puki co ide zmnienie kaszkiet , bo gofniarsko wyglondam jakos :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz powaznie , abys tylko wycial dokladnie ta szybke pozniej na nia tlo po bokach silikonu strzykaweczka i dociskasz do komina tam jescze te krawedzie pozniej mozna czarnym silikonem dookola ladnie i masz pewne jak w banku , wiadomo jakim:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Łukasz Różański, Swirlej2 ma rację, to prawda, silikon nie trzyma się dobrze folii pcv. Po tym jak tło zaczęło mi się odklejać zrobiłem szereg prób i taki był właśnie rezultat. Ani do folii, ani do plexy, ani do pcv, ani do polistyrenu to cholerstwo(silikon) nie chce się przykleić. Ja mam folię pokrytą w całości silikonem. Nie odłazi nigdzie w sposób widoczny ale gdzieś puszcza wodę w wystarczającej ilości żeby stworzyć problem. Odzielenie folii od płynącej wody w jakiś (nie wiem jaki by był najlepszy) sposób wydaje mi się dobrym pomysłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez noc sobie przemyślałem... no i kurcze się nie wyspałem... silikon faktycznie trzyma się tylko szkła:(

Sugerowałem się tym, że wielu akwarystów stosuje silikon do tła bez kleju. Hmmm, sam też tak w słodkim stosowałem, po roku nic nie odchodziło, ale jak liktwidowałem akwa, to nie było problemu z oderwaniem tła...

Sam już nie wiem.. chyba się do szklarza przejdę...jednak :)

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.