Skocz do zawartości
zbychur

Czy ktoś stosował ??

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś stosował przekaźniki półprzewodnikowe przy sterowaniu pompami cyrkulacyjnymi ?? pzdr Zbychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dziś sprawdzę bo pstrykanie przekaźników zwykłych może wykończyć :)

Zobaczymy jak spisują się pod obciążeniem indukcyjnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całe 12,70zł :) dzis kupiłem 3-30VDC sterowanie 2A 270VAC wyjście więc pompka to nie powinno byc dla niego żadne wyzwanie, sprawdze powiem

461-przek.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co się z tym robi? Nie widzę wtyczki ani kontaktu na wtyczkę pompki?

;-)

Daj znać jak cosik wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawdzone :)

Po zainstalowaniu tego przekaźnika do sterownika Grasslin talento 371 bez żadnych dodatkowych modyfikacji sterownik działa poprawnie i nie słychać strzelania przekaźnika. Ww sterownik ma możliwość sterowania pracą pompy w trybie praca-spoczynek "na okrągło" z dowolnymi czasami przełączeń (również losowo ) więc to mnie więcej to samo co "AM wave" za 800zł :)

461-ster.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo.

Tylko w jaki sposob to podlaczyc???

Moze ajkis prosty schemacik.Ja osobiscie do za bardzo kumatych nie naleze!!!

Pozdrawiam i gratuluje pomyslu i wykonania.

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zbychur :

Witam

Sprawdzone :)

Po zainstalowaniu tego przekaźnika do sterownika Grasslin talento 371 bez żadnych dodatkowych modyfikacji sterownik działa poprawnie i nie słychać strzelania przekaźnika. Ww sterownik ma możliwość sterowania pracą pompy w trybie praca-spoczynek "na okrągło" z dowolnymi czasami przełączeń (również losowo ) więc to mnie więcej to samo co "AM wave" za 800zł :)

iloma urządzeniami może strowac ten sterownik? Domyślam się że to zwykła czasówka, czy ma jeszcze inne funkcje?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie do końca "zwykła czasówka" ten sterownik ma dodatkową funkcję pracy cyklicznej.

Tak jak pisałem wcześniej praca-spoczynek z dowolnymi nastawami czasu od 1s - .... i pracę losową :).

Tak można tym sterować 1 urządzenie ale bez strzelających przekaźniczków a o to mi najbardziej chodziło :)

Jeśli natomiast potrzeba coś "mocniejszego" to proponuje np Siemens LOGO 24RC moduł logiczny

461-logo.jpg

* 6 wejść sterujących

* 4 wyjścia niezależne sterowane

* zegar czasu

U mnie teraz

* steruje dolewkami

* oswietleniem (zbiornik główny,nad sumpem i nocnym )

a w przyszłości coś do roboty mu jeszcze znajdę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie kiedyś nad takim rozwiązaniem się zastanawiałem a skończyło się na przekaźnikach "strzelających" sterowanych zegarami czasu rzeczywistego plus moduł samoróba do dolewek też na przekaźniku. Miejsca to w sumie zajmuje w cholerę, na przyszłość będę mądrzejszy.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje,

Nie wpływa negatywnie na trwałość pompek cyrkulacyjnych?

Czy dobrze mi się wydaje że cudeńko to nie powoduje prostego włączania/wyłączania pompek, lecz powoli zmniejsza moc pompki?

A co to jest (jak się nazywa) ta czarna lub szara skrzyneczka z wyświetlaczem?

Respect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawa jest cena - ile kosztuja takie automaty? bo strzelajacy z przelaczaniem co 15 minut - 20zl... a tu pewnie ze 200zl...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Zbychur Ty stary cwaniaku , nie masz zycia jutro na gadu Cie znajde i wypytam o szczegoly :)

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeśli chodzi o ceny to nie jest tak źle :).

Sterowniki grasslin kupiłem po 26zł z demobilu ale jak najbardziej sprawne + przekaźnik do tego za 12,70 więc razem 38zł więc jest to cena zwykłego sterownika i ten nie pstryka :)

Żeby nie być gołosłownym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52608199

Jeśli chodzi o siemensa to ja za niego zapłaciłem 60zł tada. Na ebay.de można kupić coś takiego za bardzo przyzwoita kwotę do 200zł a bez wyświetlacza jeszcze taniej więc jeśli nie kupujemy nowego ze sklepu to ceny są bardzo przyzwoite :) pzdr Zbychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mnowogro :

Pobieżne przejrzenie sieci daje wynik ok 100Euro, sporo...

A czy coś takiego:

[url=]http://allegro.pl/show_item.php?item=54779127[/url]

strzela czy nie?

pozdrawiam

Strzela i jest beznadziejne jeśli chodzi o programowanie i przełączanie z trybu pracy automatycznej na ręczną zdecydowanie bardziej się nadaje to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54473860

+ przekaźnik za 12,70 i już jest sterowniczek nie pstrykający :), ale tak jak pisałem wcześniej takie sterowniki z demobilu kosztują ok 25zł więc jest to jakaś alternatywa do AM pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.