Skocz do zawartości
Swirlej2

Wiercenie otworu w szkle .

Rekomendowane odpowiedzi

Powieccię mi ile kosztują maszyny do robienia dziur w szkle że aż 10zł szklarz zdziera za jedną dziurkę 3cm!! i ile przy tym roboty??:|

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo drogi ten twoj szklarz. u mnie robi albo za darmo a jak ma zly humor to za 2 zlote. przejdz sie lepiej do innego szklarza. wierca jakims specjalnym wiertlem a zajmuje to maksymalnie kilka minut i pracy przy tym tyle co nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodą no nie wiem ale jak ja wierciłem to tylko nafta :)

a mam pytanko ten papierek ścierny to diament czy zwykły ??? dla niewtajemniczonych diament jest drozszy :) pytam bo mam dojście do jednego i drugiego :D

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha apropo tego szkaza to kurcze mój ulubiony (bo tani) robi mi takie bajery za darmola bo duzo u niego biore :)

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no już zapóżno akwarium w domu :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie czy do zrobienia otworów w szybie akwa trzeba zbiornik rozebrać tzn rozdzielić szyby? Czy wystarczy zawieźć akwa i na miejscu da się wywiercić? Zastanawiam się po prostu czy nie kupić w sklepie zoo typowego zbiornika i nie dać do nawiercenia w tylnej ścianie otworów i dokleić momin na zewnątrz.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry szklarz wywierci bez problemu otwory w sklejonym akwarium. W dowolnym miejscu - wiercą od zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co dobry szklarz , ja nie wystarcze ?:) piranhia wiertelko , pilnik wolframowy , zawzietosc japonczyka i jest otwor jaki tylko chcesz :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np.na opolszczyznie robi takie rzeczy AquaBoro,ale cena za jaka robi taka usluge jest 300% przeplacona.

Jeden otwori nie wazne jakiej wielkosci to 38zl.

Smiesznze a wywiercenie dziory trwa zaledwie dla nich 1 minute.:))))))))))))

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja płaciłem 10 zł za otwór 3cm i myślę że przepłaciłęm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co placicie wogole ? pilnik wolframowy 5 zeta , wiertelko pewnie tez nie duzo drozsze , mozna wiercic ile i kiedy sie chce :] wlasnie nawiercilem dziurek w szkle 10mm jedna przy drugiej , jakby sie uparl to by baniak przepilowal na pol:D

847-dsc04720.jpg

pozdro.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzxie taki pilnik i wiertelko wolframowe mozna nabyc?

Bo jakos jeszcze nie spotkalem sie z nimi................

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie w Polen , kolezka mi podeslal z nano:) thx raz jeszcze , super sprawa te pilniki do takich wlasnie srednich otworow sa idealne a i duzo wiekszy tez spokojnie takim wyryza :)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbychu, to cyknął byś jeszcze fotę tych pilniczków. Wiertła widziałem w Liroy Merlen (czy jak to się tam pisze) ale nie mieli większych średnic...

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miloo

idz do Castoramy, Practikera, Leroy Merlin, byc moze jeszcze gdzies indziej ... i kup.

Najtansze wirtla do szkla widzialem firmy DEDRA,

Jak dla mnie nazwa dosc egzotyczna, ale podobno produkcja niemiecka.

Celem proby podziurkowalem butelke po Smirnof

(po wczesniejszym oproznieniu oczywiscie :) )

bardzo fajnie poszlo - wiercenie oczywiscie :)

Pilniki wolframowe (taki okragly brzeszczot) mozna kupic tej samej firmy

(obcialem szyjke od butelki-calkiem dobrze poszlo)

Wiertla ok. 10 zeta za sztuke - zalezy od srednicy,

pilnik wolframowy krotki ok. 5 zeta.

Wiec koszt nie jest duzy, nawet jak sie okaze ze mamy dwie lewe raczki i nic, nic sie nam nie udaje.

Acha, wodne papiery scierne w Castoramie b.drogie.

Po 0,98zl za JEDEN arkusz niezalezy od numeru.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hara, najwieksze jakie widzialem to fi 6 mm. (a moze 8 mm)

A dalej to pilnikiem.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za moment klikne fotki wiertelka i pilnika , ale oba narzedzia sa juz lekko sfatygowane :/ troche naweircile mjuz tym otworkow :)

847-dsc04722.jpg

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaaa to trzeba mieć oko, żeby kółka wyszły okrągłe :-)

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba dlatego "Monike" zazdrosc siekla :) :) calkiem zrozumiale hehe

Na koncu papierem polerujesz , zwijasz go w rulon i na mokro wycierasz nierownosci , dlatego tak ladnie wychodzi :)

Powiem Ci dokladnie na gadu co i jak , bo nie mam ochoty tutaj juz wogole pisac :]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda idealnie to jeszcze nie jest , musze to jeszcze jutro doszlifowac papierem sciernym , ale jak widzicie jest mozliwe wyciecie otworu pod srubunek 32 mm za pomoca pilnika wolframowego :)

Zycze cierpliwosci , niech moc bedzie z wami :)

847-dsc04728.jpg

847-dsc04732.jpg

847-dsc04730.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tomasz Młot - Kwidzyn :

Słuchajcie czy do zrobienia otworów w szybie akwa trzeba zbiornik rozebrać tzn rozdzielić szyby? Czy wystarczy zawieźć akwa i na miejscu da się wywiercić? Zastanawiam się po prostu czy nie kupić w sklepie zoo typowego zbiornika i nie dać do nawiercenia w tylnej ścianie otworów i dokleić momin na zewnątrz.

Nie trzeba rozbierac , mozna wiercic na posklejanym baniaku (tak sie zreszta wierci)

Powiem cos ciekawszego , wymyslilem ostatnio tak ze bedzie mozna zrobic komin w baniaku z rybami , nie przedluzajac go w gore za pomoca szybek jak to bylo w poprzednim projekcie Romana :)

Postaram sie napisac niebawem jakis maly artykul na ten temat i wrzuce go do dzialu "artykuly" ze zdjeciami zbiornika kolegi z nano forum , wlasnie skonczylem pilowac otwor w szkle i jutro mu to wysle , poskleja z tego komin :)a dalsze rozwiazanie to juz w krotce , napewno niekotrych uzytkownikow przelewu to zainteresuje .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie przedluzysz baniaka w gore (wszystko jedno za pomoca czego) to musisz opuscic poziom wody na kominie/przelewie i grzebieniu.

Cos za cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obnizy sie jakies 4 cm tym sposobem o ktorym ja mysle , ale to jest calkiem normalne .

Zreszta pod samymi listwami wody nigdy nie ma jak sie robi otwor w dnie i normalny komin , takze nic nie traci .

Zyskamy na wyglondzie , i czasie bo nie potrzeba doklejac szkla dookola .

5 cm wypitulana szyba wolframowym , pompa podniesie 1 cm czyli 4 cm niby do tylu , ale to normalne tak jak przy normalnym kominie .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EmeMems

kur.... strzelila mi szyba i nie wiem co zrobić używałem takich szuraczek jak świrlej i przy zamum końcu pilnik wolframowy wyszczerbił szkło i strzeliła rysa w kierunku listwy wzmacniajacej nic nie cieknie i mysle ze nic suie nie stanie a propos świrlej zajefajny spos.ób na otwory ja wykonałem juz 2 43 mm i jest coool bo za tą malutkim wpadkiem tą dziarą w kierunku belki wzmacniajacej 2 bulkheady wstawiłem i zaje... fajne spływy lepsze niż jakis komin !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.