Skocz do zawartości
wojtos

ryby z rodziny pomakantowatych

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądam nowy TOTM i stwierdzam, że to nie pierwszy duży zbiornik rafowy, w którym widzę ryby pomakantowate ( tutaj Chaetodontoplus ). Takie tuzy jak John Coppolino z GlassboxDesign też w necie prezentują wideo z tymi rybami wśród swoich koralowców. Mam pytanie do forumowiczów, czy powszechna opinia, że te ryby się wykluczają z koralami jest tylko mitem, który nie potwierdzenia w faktach? A może są wyjątki? W ostatnich latach wiele mitów nauka zweryfikowała, np udowodniono że kawa jest zdrowa, czytanie w półmroku nie psuje oczu itd. Szalenie zapewne nie tylko mi te ryby się podobają, wiec może wspólnie wypracujmy jakiś konsensus dla wprowadzenia tych ryb do polskich zbiorników. Może któryś z kolegów już ten krok uczynił. Niech się podzieli wiedzą.

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektore zywia sie wylacznie koralami...

Chyba nie sa tego warte.:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W baniakach wypchanych po brzegi sps-ami taki jeden czy dwa osobniki dobrze karmione nie narobia duzo szkod (gdzies wyczytalem i nie jest to moja opinia).

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem kiedyś o centropygach, że obgryzają polipy SPS, ale autor tekstu (niestety nie pamiętam gdzie to było) padał ciekawą obserwację. Twierdził mianowicie, że koralom to nie szkodzi, bo polipy są obgryzane tylko ,, z wierzchu" i w ciągu kilku dni odrastają. Podał, że jest tylko kilka gatunków ryb (chyba z innej rodziny), które rzeczywiście niszczą SPS-y, bo mają wyspecjalizowaną gębę do wyrywania polipów z głębi korala i to widać, bo pozostają puste dziurki. A ryby tylko skubiące można trzymać. Tak sobie myślę, że może tu jest jeden z patentów na ich trzymanie, tzn dużo korali, gatunki uważane za mało skubiące. Co wy na to?

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ja czytalem cos podobnego. Pewnie cos w tym jest, choc do malo rozrosnietego baniaka osobiscie takich ryb bym nie wpuscil.

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet chyba wie co robi

A tutaj nowy TOTM- trzy albo cztery gatunki pomakantowatych http://www.youtube.com/watch?v=b2N2d4tTbFw&feature=player_embedded#!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.