Skocz do zawartości
mnowogro

Średnica rury przelewowej

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby Mi podpowiedzieć jaką średnicę powinna mieć rura odpływowa w kominie akwarium o objętości ok 100-160L? Lub też jaką średnice ma w swoim akwa?

Szukałem, szukałem, googlowałem i nieznalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam juz tego 200l robie troche wiekszy , ale do kwarantanny tez dam srubunek na rure 32 mm , bespiecznie sobie taka rurka woda odplywa .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tez daje do mojego baniaka srubunek 32mm i mysle ze bedzie ok

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi,

Ja myślałem aby dać tak 3/4 cala, no maksymalnie 1cal (2.54cm).

W końcu będę miał tylko 128 Literków...

A jednak jest tego dużo, magicznym hasłem było "śrubunek" w wyszukiwarkach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@swirlej2

dlaczego robisz wiekszy otwor niz rura?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mnowogro :

Czy ktoś mógłby Mi podpowiedzieć jaką średnicę powinna mieć rura odpływowa w kominie akwarium o objętości ok 100-160L? Lub też jaką średnice ma w swoim akwa?

[...]

należy zdać sobie sprawę, że średnica rury odpływowej absolutnie nie zależy od pojemności akwarium!!!!! jest całkowicie uzależniona od wydajności pompy głównej cyrkulacyjnej zastosowanej w danym tanku !!!!!

w tym http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=28583#28583 post'cie jest to opisane...

wskazówka:

pompa główna ma podawaną przez producenta max. wydajność/h na zerowej wysokości podnosznia! czyli im wyżej z sumpa do tanku głównego, tym jej wydajność ulega zmniejszeniu - patrz dla danego typu pompy wykres wydajność w układzie osi XY...

- można więc przyjąć max. wydajność pompy i z kalkulatora wyliczyć średnicę rury odpływowej dla tej wielkości - fi drain pipe z zapasem

- lub założyć jej wydajność/h odpowiednio niżej w odniesieniu do w/w uwarunkowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lukas :

@swirlej2

dlaczego robisz wiekszy otwor niz rura?

Poniewaz rura 32mm "siedzi " tylko w srubunku, ten zas jest o duzo wiekszej srednicy i "siedzi" w szkle w ktorym wiercimy otwor o srednicy 54 mm (do srubunku 32 mm ) do rury 25 mm chyba jest troche mniejszy :)

Oczywiscie jak Janek napisal , jest to wszystko zalezne od pompy :) ile ona nam tej wody napompuje , tyle tez musi sie ta rura w kominie nam przelac , jezeli zrobimy za maly odplyw w stosunku do pompy podajacej wode powrotnie do baniaka , to rura(odplyw powrotny) moze nam nie wyrobic , znaczy napewno nie wyrobi jak bedzie o zamalej srednicy :) i woda sobie poleci za akwarium :)

Srubunki do rury 25 mm nie sa duzo mniejsze wiec dla swietego spokoju zawsze wstawiam te na rure 32 mm :)

"Do wiekszych baniakow wstawia sie wieksze" oczywiscie mialem namysli moc pompy :)

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.