Skocz do zawartości
kosek

Łosoś na surowo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czas jakiś temu ktoś pisał o sposobie marynowania łososia i podawania go na surowo.

Coś jak Gravad lax, ale chyba trochę inaczej.

Chyba była tam sól, koper i sok z cytryny, ale może ktoś mógłby przypomnieć bo nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Kosek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

poszukaj pod haslem 'łosoś w soli' - w googlach znajdziesz sporo przepisow, w tym i te na pieczone w soli, i marynowane na surowo.


pozdrawiam Mateusz

_____________________________________________________________________

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Duży płat łososia na półmisek, grubo koperku (koniecznie świeży), grubo soli(ze dwa razy tyle ile Ci się wydaje że wystarczy) i sok tak ze dwóch cytryn, złożyć, przykryć i do lodówki, na drugi dzień wyjąć, zlać sok, dosolić, wycisnąć świeżą cytrynę, przykryć i do lodówki, na trzeci dzień już jest "maślany":) Smacznego.

Pozdrawiam

seb


Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale mnie smak naszedł na łososia :)


Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30
#299909 seb :

Duży płat łososia na półmisek, grubo koperku (koniecznie świeży), grubo soli(ze dwa razy tyle ile Ci się wydaje że wystarczy) i sok tak ze dwóch cytryn, złożyć, przykryć i do lodówki, na drugi dzień wyjąć, zlać sok, dosolić, wycisnąć świeżą cytrynę, przykryć i do lodówki, na trzeci dzień już jest "maślany":) Smacznego.

Pozdrawiam

seb

Seb czym "popijamy" tak podanego/przygotowanego łososia? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na surowo to polecam ceviche, chociaz z dorady jest o wiele smaczniejsze niz z lososia

http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3824_ceviche.html


30L 30x30x35 aquael nano reef,koralia nano, preis, 4kg LR, 4,5kg LS Natures Ocean White

Rhodactis,Zoa,Protopalythoa,Pseudogorgonia,Clauvaria,Capnella, Glony&Algi&Gąbki

Akwarium w pracy http://it-nanoreef.blogspot.com

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
#299917 macieks :

na surowo to polecam ceviche, chociaz z dorady jest o wiele smaczniejsze niz z lososia

http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3824_ceviche.html

Pewnie tak, tylko jakoś nie chce mi się wierzyć, że ryby z cieplejszych wód trafią do mnie tak świeże jak łosoś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zly transport i losos tez moze sie okazac nie swiezy.

Wiesz, jakos jednak sie udaje tranportowac skoro tyle knajp sushi dziala i ma sie dobrze.

A rybne zakupy polecam w czwartek w makro.


30L 30x30x35 aquael nano reef,koralia nano, preis, 4kg LR, 4,5kg LS Natures Ocean White

Rhodactis,Zoa,Protopalythoa,Pseudogorgonia,Clauvaria,Capnella, Glony&Algi&Gąbki

Akwarium w pracy http://it-nanoreef.blogspot.com

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.