Skocz do zawartości
luft

Triactis producta - pompony Lybia Tesselata

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowany wzmożoną popularnością kraba Lybia Tesselata, zwłaszcza negatywnymi komentarzami nt. agresywności sympatycznego malucha postanowiłem poczytać:) nieco więcej nt. samych ukwiałów trzymanych w jego szczypcach. Krab żyje w symbiozie z Triactis producta/ProduktA Triactis. Głową klanu jest krab, który dzieli jedzenie upolowane przez pompony. Zjada co "większą" zdobycz, pozostawiając wspólnikom jedynie plankton i resztki pożywienia. Ukwiały w dorosłej postaci można zobaczyć tutaj http://www.poppe-images.com/?t=11&family=ALICIIDAE&fullspecies=Triactis%20producta&catid=2 . Teren występowania Hawaje, Indo-Pacyfik. W naturze zmieniają kolory, żyją przyczepione głównie pod kamieniami, osiągają wielkość 1/3 cala (8,5 mm).

Ciekawostka: Lybia posiada "schowki", w które na czas czyszczenia się, chowa ukwiały.

Nie znalazłem informacji: co się dzieje z ukwiałami w akwarium po śmierci Lybii i odwrotnie. Może AquaManiac się podzieli obserwacjami (w 2005 roku pisał, że od 2 mies. ma Lybie i obawiał się co się stanie, gdy jeden z pomponów padnie). Jeśli macie ciekawe doświadczenia, obserwacje, zdjecia piszcie :)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe uaktualnienie wątku o Lybii. Zakupiłem swoją czirliderke z tej samej dostawy co inni krakowscy koledzy. Podziwiając jej urodę zastanawiałem się co mała zrobi jeśli straci swoje ukwiały (w międzyczasie widziano lybie z aiptasia w szczypcach :)). Nie spodziewałem się innego scenariusza, a mianowicie: naście dni temu kolega powiedział mi, że ukwiały jego lybii utwierdzone sa w skale a po krabie ani sladu. Za kilka zgon lybii u drugiego kumpla. I cholera traf chciał, że i moja zdechła (myslalem ze to wylinka, bo 2 razy w tym miejscu wylinke lybii widzialem i dzis po 2 dniach wyjąłem resztki trupa)! Albo to zbieg okoliczności, albo te krabiki frajersko krótko żyją w niewoli :) Proszę o wpisanie Waszych doświadczeń odnośnie długości życia lybii u Was. Moja żyła 6 miesięcy. Pozdro!

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.